You are currently viewing Universitatea „Valahia” din Târgoviște- organizator al Conferințelor Internaționale LUMEN

Universitatea „Valahia” din Târgoviște- organizator al Conferințelor Internaționale LUMEN

 

 

Tradiția se păstrează la Universitatea „Valahia” din Târgoviște atunci când vine vorba despre parcursul unor evenimente cu puternic impact asupra mediului academic. Tradiție au devenit și Conferințele Internaționale LUMEN despre care vom vorbi astăzi. Ziua de 26 noiembrie a reunit, online, peste 190 de profesori și cercetători din întreaga lume, participanții bucurându-se, în timp real, de prezentările susținute, acestea fiind postate sub formă de înregistrări pe Facebook și YouTube.

Conferințele au introdus următoarele teme: LUMEN EDU International Online Scientific Conference | Education, Quality & Sustainable Development – Ediția a 5-a, organizată de  Asociația LUMEN și Centrul de Cercetări în Științe Socio-Umane LUMEN, Iași, împreună cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității „Valahia” din Târgoviște și cu Universitatea  Națională de Educație Fizică și Sport din București,  CEE LUMEN International Scientific Conference | New Approaches in Social and Humanistic Sciences | LUMEN CEE NASHS 2021 – Ediția a 8-a, organizată de Asociația LUMEN și Centrul de Cercetări în Științe Socio-Umane LUMEN, Iași, împreună cu Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Valahia” din Târgoviște și cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București și LUMEN International Online Scientific Conference| Communicative Action & Transdisciplinarity in the Ethical Society | LUMEN CATES 2021 – Ediția a 16-a, organizată de  Asociația LUMEN și Centrul de Cercetări în Științe Socio-Umane LUMEN, Iași, împreună cu Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare a Universității „Valahia” din Târgoviște și cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.

La deschiderea oficială a conferințelor LUMEN,  mesajul rectorului Universității „Valahia” din Târgoviște, Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, precum și al întregii echipe de conducere a Universității, a fost transmis de către Prof. univ. dr. ing. Gabriela Teodorescu, prorector pentru cercetare și creație universitară.

„Noi nu putem fi decât mândri că suntem alături de dumneavoastră aproape în fiecare an la această manifestare. Este o bucurie pentru noi să putem organiza această conferință în parteneriat cu universități de prestigiu din România și nu numai, cu parteneri internaționali. Este o bucurie pentru noi și o onoare să putem prezenta cercetări în cadrul acestor conferințe, cu o deosebită vizibilitate pe plan național și pe plan internațional. Eu nu pot decât să le mulțumesc colegilor mei care dau dovadă de perseverență, rezistență și chiar curaj, având în vedere situația cu care ne confruntăm în ultimele două ediții, de a organiza această conferință online. Iată că și în această manieră se poate organiza o manifestare științifică, ceea ce înseamnă o bună adaptabilitate și dorința de a împărtăși aceste rezultate ale cercetării cu toți partenerii noștri și, de ce nu, cu prietenii noștri naționali și internaționali. Sunt onorată să transmit astăzi cuvântul conducerii Universității și urările de bine și de succes tuturor participanților la această conferință. Vă transmit, de asemenea, dorința noastră,  a conducerii și a colegilor noștri, de a putea organiza în viitor această conferință față în față (…). Alături de doamna rector, alături de colegii din conducerea Universității, vă urăm mult succes și multă sănătate! (…) Nu în ultimul rând, felicităm studenții care au prezentări în cadrul acestei conferințe. Noi ne bazăm pe ei, sunt cei care ne reprezintă cunoștințele, ne reprezintă rezultatele și vor fi cei care vor învăța pe alții în viitorul apropiat, a declarat Prof. univ. dr. ing. Gabriela Teodorescu, prorector pentru cercetare și creație universitară al Universității „Valahia” din Târgoviște.

 

De asemenea, un mesaj pentru participanții la Conferințele Internaționale LUMEN a transmis și domnul Antonio Sandu, Prof. univ. dr. habil. la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și director al Asociației LUMEN, care a explicat tematicile fiecărei conferință în parte, dar și care ar fi elementul comun al acestora.

Conferințele sunt cu tematici independente, LUMEN EDU este focalizată pe problematica educației multidimensionale, LUMEN CATES are ca arie generală sfera eticii aplicate în domeniul practicilor sociale și în zona dezvoltării sociale implicite, în timp ce LUMEN NASHS este legată de dezvoltarea cercetării științifice și socio-umane în Europa Centrală și de Răsărit. Totuși, anul acesta, ca idee care ar lega aceste conferințe, desigur că momentul actual este unul de referiță tocmai pentru că o schimbare majoră în societate este în curs de înfăptuire, datorită  atât schimbărilor sociale, cât și perspectivei antropologice. Spun asta cu tărie pentru că am trecut de la o lume a vecinătății imediate în care ne întâlneam la  Târgoviște, la București, la Chișinău, la o lume a vecinății în care ne întâlnim oriunde și nicăieri, ne întâlnim cu un ecran. Această lume a vecinătătii imediate pe care o discutăm, am numit-o mai demult, acum aproape 20 de ani, virtualizarea spațiului social. Abia acum acest fenomen de virtualizare a spațiului social reprezintă o  schimbare la nivell antropologic (…).  Această ubicuitate virtuală schimbă în mod cert ceva și acest ceva este societatea post-pandemică pe care începem să o conturăm ca umanitate, nu doar ca țară. Cred că tema centrală, care se regăsește în multe lucrări, va fi această societate-post pandemică, abordată din perspectiva educațională, din perspectiva socială și a dezvoltării sociale, din perspectiva juridică, din perspectiva economică, din perspectiva sănătății publice etc.”, a afirmat Prof. univ. dr. habil. Antonio Sandu, directorul Asociației LUMEN.

Seria prelegerilor de anul acesta a fost deschisă de Prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca, având ca subiect central reformele educaționale.

Ceea ce constatăm cu mult regret este faptul că principala caracteristică a învățământului românesc postdecembrist o reprezintă schimbarea. Este singura noastră stabilitate, rămânem stabili, constanți în schimbare, iar ea a devenit o regulă decizională de bază. Schimbările acestea, cu pretenție de reformă, constituie, spun eu, prioritățile majorității decidenților educaționali (…). Dacă analizăm atent aceste reforme din ultimii 30 de ani vom observa o serie de similitudini. Este lectura mea, mi-o asum cu toate criticile aferente acestei interpretări personale, idiosincratice. Trei elemente aș scoate în evidență în orice reformă postdecembristă. În primul rând, iertați-mă că spun, nu probează viziunea, nu dovedesc viziunea (…). Adică, ce lipsește? Lipsesc principiile de bază, lipsesc valorile asumate, lipsesc etapizări, obiective pe termen mediu și lung. Doi: aceste reforme postdecembriste nu au cu adevărat un suport științific, un suport științific riguros, nu aș vrea să spun că este absent dar nu este unul riguros, nu este actualizat, nu este unul contextualizat. Nu se bazează pe date obiective ale unor investigații sau ale unor cercetări privind predarea, învățarea, evaluarea, adaptarea la schimbările sociale istorice, dar mai cu seamă adaptate la contextul nostru, acesta socio-cultural, la specificitatea noastră socio-culturală. Trei: aceste reforme nu răspund sau nu întâmpină cerințele realității extra-educaționale. Adică, să fiu mai explicit, consider că artificialitatea  segmentelor educaționale la care cu toții suntem părtași este una foarte evidentă, adică este o distanță enormă între conținutul unităților de învățare, strategiile aferente acestor unități și aplicabilitatea lor sau relevanța lor practică.”, a afirmat Prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca.

 

În fiecare an, studenții și cercetătorii care au participat la Conferințele Internaționale LUMEN au avut parte de întâlniri cu personalități marcante din sfera educației, teologiei, medicinei, psihologiei etc. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Dr. Cristian Andrei, Pr. conf. univ. dr. habil. Constantin Necula sau Prof. univ. dr. Constantin Cucoș sunt doar câteva dintre numele importante care au susținut prelegeri în ultimii ani la Conferințele LUMEN. De altfel, Pr. conf. univ. dr. habil. Constantin Necula, după ce anul trecut a avut un discurs foarte apreciat în rîndul studenților, a revenit toamna aceasta cu învățături valoroase pentru participanții la LUMEN EDU, subliniind cu pricepere care este, de fapt, rolul credinței în educație.

Întrebat dacă profesorii care nu predau religie pot folosi pedagogia creștină pentru a facilita procesul educațional, Pr. conf. univ. dr. habil. Constantin Necula a subliniat că, la momentul actual, profesorii de religie se supun unei metodologii mult mai riguroase față de celelalte cadre didactice care pot și ar trebui să își folosească potențialul creativ pentru a da naștere unor momente de tihnă sufletească în timpul activităților didactice.

<<Folosiți toată creativitatea! De exemplu, profesorul de limba română poate povesti în Făt-Frumos despre Duhul Sfânt cât vrea el. Pe mine m-au convertit, până la urmă, chimia și fizica (…), eu pe Dumnezeu L-am găsit în H2O (…). Iar de la profesorul meu de fizică am învățat smerenia. Omul acela a constatat la un moment dat că, în clasă, 7-8-10 colegi de-ai mei erau un lot național de fizică oricând, dar eu eram copilul de mingi acolo. Omul simțea nevoia să joace volei cu noi, să se simtă apropiat de noi, să ne încurajeze altfel decât predându-ne. Am găsit între timp și textul care îl încurajează pe profesor la smerenie, mi-a plăcut teribil de mult, Ioan Valaam, de la Mânăstirea Valaamului, din nordul Rusiei, spune râvna fără smerenie e prostie.” Deci noi am luat-o râvnitori înainte, dar nu ne-am mai smerit să zicem: de unde venim? Ca să știm încotro mergem. Care-i ținta noastră? (…) Cu cât ieșim mai destinși din programă, cu atât suntem mai creștini. Pentru asta se cere autonomia școlii, capacitatea directorului de a acorda curriculum-ul  la decizia școlii, deci să lași canale de comunicare deschise. Indiferent de lumea în care trăim, avem posibilitatea să fim creștini. Am constatat că poți să fii profesor creștin și când faci tocană de ceapă cu copiii la materia care e scoasă de ani de zile, la care noi învățam să facem ciocolată de casă, să coasem…și băieții, nu numai fetele. Noi nu îi mai obișnuim pe copiii noștri să fie oameni, noi i-am transformat în marfă și suntem plătiți precum școala ad capitam. E ca și când ai plăti o fermă pentru numărul de animale, nu pentru produsul final al animalelor. Dragostea pe care profesorul o manifestă față de elevi, zâmbetul cu care îi încurajează, nu are cum să nu fie încadrat la manifestarea lui creștină.>>

Părintele Constantin Necula a povestit și despre esența disciplinelor spirituale în învățământ, în contextul epidemiologic actual: Pot să vă spun ce se întâmplă acum în spitalele de copii unde sunt bolnavi de Covid. Pe cuvântul meu de onoare dacă m-a întrebat vreunul despre ecuația matricială. Ei m-au întrebat: părinte, scap? Există nădejde? De unde au conceptele acestea? În fața momentelor mari de criză ale lumii trebuie să mărturisim că noi încărcăm sufletul nostru cu foarte multe lucruri care sunt valoroase, fără îndoială, dar în mod cert problemele fundamentale de viață și de moarte nu pot fi rezolvate decât în paradigma spiritualității, indiferent cărei forme de Dumnezeu se închină.”

Pe întreg parcursul conferințelor, au avut loc sesiuni plenare, prezentări de lucrări pe secțiuni, workshop-uri, sesiuni de postere  pe subiecte de actualitate, interesante pentru cadre didactice, cercetători si sudenți. Deși participanții au transmis că își doresc ca următoarea ediție să se poată desfășura în format fizic, dimensiunea virtuală a acestor evenimente va exista cu siguranță și la edițiile următoare, deoarece prin intermediul internetului se atinge o performanță extraordinară la nivel de diseminare a conținuturilor, iar datorită înregistrărilor conferințelor, cei interesați de subiectele dezbătute se pot întoarce oricând la materialele prezentate pentru aprofundare și, totodată, pentru a fi distribuite și altor persoane.

A punctat aspecte importante în ceea ce privește componenta virtuală în educație și Prof univ. dr. Gabriel Gorghiu co-directorul Conferinței Internaționale LUMEN EDU și unul dintre principalii artizani ai manifestării – Directorul Centrului de Cercetare și Inovare în Științele Educației „I.T. Radu” din cadrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară al Universității „Valahia” din Târgoviște.

Ca și anul trecut, încercăm la LUMEN EDU să aducem în față cele mai bune practici în ceea ce privește învățământul online, ne interesează, așa cum îi interesează și pe colegii noștri din alte instituții de învățământ, modalitățile eficiente, efective, optime prin care învățământul online să fie încolonat de success. Încercăm să facem acest schimb de experiență și, evident, suntem conectați la toate lucrurile pozitive pe care alți colegi din alte instituții le-au realizat, le-au pus la punct. Învățăm din aceste experiențe pentru că învățământul online are multe necunoscute, trebuie să recunoaștem, sunt aspecte care trebuie să fie cumva fundamentate. Nu există încă o zonă clară în ceea ce privește cum să abordezi în mod optim procesull educațional folosind componenta online, dar eu zic că ne apropiem ușor-usor de niște concluzii pe care, după 2 ani de zile, cu siguranță le putem trage și le putem învăța.. În principiu, pe aceasta ne-am orientat, asta nu înseamnă că celelalte teme educaționale nu vor fi exploatate în cadrul discuțiilor noastre.”, a amintit Prof univ. dr. Gabriel Gorghiu, co-directorul Conferinței Internaționale LUMEN EDU.

Despre proveniența celor peste 190 de profesori și cercetători înscriși toamna aceasta la Conferințele Internaționale LUMEN, ne-a vorbit Dr. Ana Frunză, coordonator al conferințelor și cercetător asociat în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen.

Avem reprezentanți din instituțiile de cercetare și din instituțiile de învățământ din toată lumea. Spre deosebire de alte ediții, această ediție este caracterizată de participarea mai multor reprezentanți ai instituțiilor din România, însă este foarte important să menționăm și prezența cercetătorilor din institutele de cercetare din Italia, Grecia, Republica Moldova, Mexic. Veți putea participa la o sesiune plenară în cadrul conferinței CATES, unde avem vorbitori din Ucraina și din Papua Noua Guinee. Acestea ar fi țările care sunt reprezentate anul acesta în Conferințele Internaționale Lumen, fie în sesiuni plenare, fie în sesiuni de tip workshop”, a explicat Dr. Ana Frunză, coordonatorul Conferințelor LUMEN.

Cât de ușor sau cât de greu este să realizezi programul unei manifestări la care participă mai bine de 190 de cercetători, ne-a descris Roxana Stratulat, redactor la Editura LUMEN din Iași, care face parte din comitetul de organizare al acestor onferințe.

Dintr-un anumit punct de vedere este mai ușoară coordonarea online, pentru că ai acces mult mai facil la participanți decât în mediul fizic…aici îmi aduc aminte de conferințele susținute fizic în care trebuia să gestionez un număr de participanți care erau peste tot și atunci este mult mai simplu să transmiți informația, să coordonezi oamenii, să te asiguri că toți primesc informația pe care tu vrei să o livrezi. În același timp, și ei au ocazia să transmită informația științifică, și nu numai, unui număr mult mai mare de oameni decât era posibil în mediul fizic.”, a afirmat Roxana Stratulat, reprezentant al Centrului Internațional de Conferințe Lumen.

Așadar, scopul Conferințelor Internaționale LUMEN este să reunească cercetători din întreaga lume, dar în special din Europa Centrală și de Est, care prin dezbaterile lor și prin publicațiile care vor rezulta în urma studiilor lor de cercetare să devină tot mai preocupați de ideea eticii si de centralitatea eticii în societatea post si transmodernă.

Felicitări tuturor organizatorilor și participanților, iar până la următoarele conferințe LUMEN nu uitați că scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre.” – Sydney Harris.

 

–  Material realizat de Roxana Clopotaru și Ruxandra Vlad, masterande în anul II la Programul de Jurnalism și Studii Culturale Europene din cadrul Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare a Universității „Valahia” din Târgoviște. –