You are currently viewing EDITORIAL: Diplomația românească încotro?

EDITORIAL: Diplomația românească încotro?

Politica externă a României, este sublimă dar uneori lipsește cu desăvârșire!
Din păcate Ministerul Afacerilor Externe funcționează după niste reguli și norme de acum 50 de ani.
În ultimii ani s-a schimbat doar titulatura, dar cutumele au rămas aceleași. Este un mecanism învechit care îngreunează activitatea diplomaților.
Avem o generație tânără de diplomați, pregătiți la universități de prestigiu din țară și străinătate, cu doctorate făcute „pe bune”, în străinătate, nu la “fabricile de doctori” de la noi. Dar din păcate acești tineri nu au loc de afirmare din cauza sistemului clientelar ce durează de 70 de ani.
În loc să fie promovați acești tineri, care ar putea aduce plusvaloare și imagine politicii externe a României, sunt ținuți în funcții și la posturi niște sinecuriști politici care nu produc decât “mici servicii” celor care i-au numit.
Cum se poate ca un consul economic, de turism, sau alt diplomat, să stea la un post peste 20 de ani?
Știm toți cum se poate; nu că aduce beneficii țării, ci pentru faptul că a învățat “să ungă” constant rotițele sistemului.
Paradoxal unii au rămas plantați de pe vremea comunismului, iar ei, precum soldatul japonez din cel de al doilea război mondial, nerealizând că s-a schimbat regimul, consideră că principala lor sarcină este să toarne pe cei care vorbesc de rău “regimul” și pe “cel mai iubit conducator”.
Sistemul de concurs al diplomaților, bazându-se pe examene teoretice și mai puțin pe interviuri comportamentale, duce la numiri pe posturi a unor diplomați fără aptitudini psihocomportamentale necesare diplomației.
Diplomatul, în primul rând, trebuie să fie o persoană echilibrată psihic și emoțional; să fie un bun comunicator, mediator, și non-conflictual!
Aceste aptitudini nu se obțin numai prin cursuri teoretice.
Politicienii din ultimii 30 de ani nu au făcut mare lucru pentru a adapta politica externă la realitatea secolului 21.
În anul 2019 am ratat șansa de a obține un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate ONU. În timp ce unii diplomați, mai ales cei tineri, munceau zi și noapte pentru promovarea României, politicienii români, la cel mai înalt nivel, nu numai ca nu au făcut nimic pentru promovarea României, ci dimpotrivă, au continuat lupta meschină pentru putere, făcând declarații care mai de care mai nefavorabile imaginii externe a României.
Mă întreb retoric, dacă putem continua traseul nostru european și occidental cu astfel de lideri?