You are currently viewing PARLAMENT: Proiectul Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat de Senat

PARLAMENT: Proiectul Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege al Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat luni cu amendamente de către Senat. Unul dintre acestea prevede că echipamentele și programele care fac parte din nucleul rețelei pot fi folosite pentru o perioadă de cel mult 5 ani de la retragerea autorizării, iar restul echipamentelor pot fi folosite cel mult 7 ani.
Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
S-au înregistrat 117 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” din partea senatorilor AUR şi o abţinere. Senatul este cameră decizională, astfel că legea merge la președinte pentru promulgare.
„A fost votată de Senat și va merge la promulgare. Inițiativa Guvernului a pornit de la nevoia de protecție, de siguranță. Iar transpunerea Memorandumului 5G semnat între România și SUA este modalitatea prin care România s-a angajat să le garanteze. Securitatea sistemelor informaționale este obligatorie pentru protecția cetățenilor noștri. În era digitală, unde suntem interconectați cu toții, riscurile la care ne expunem sunt mari dacă nu există rețele sigure”, spune Alina Gorghiu.
Pe 15 aprilie, ministrul Lucian Bode anunţa că prin această lege, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiționa prezența acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de guvernele României și SUA privind securitatea rețelelor 5G.