You are currently viewing „SUMAL” , UN INSTRUMENT ÎN LUPTA CU TĂIERILE ILEGALE DE PĂDURE

„SUMAL” , UN INSTRUMENT ÎN LUPTA CU TĂIERILE ILEGALE DE PĂDURE

  • Post category:Actual / GUVERN

Guvernul Romaniei a decis, in sedinta de miercuri, 28 octombrie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), acordarea unei perioade de gratie tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativitatii utilizarii vechii versiuni a sistemului pana la data de 30 ianuarie 2021.
Pana la aceasta data, cele doua sisteme vor functiona in paralel. Utilizatorii sunt obligati sa le foloseasca concomitent. Dupa acest termen, urmarirea transabilitatii se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.
„SUMAL 2.0, cel mai important instrument in lupta cu taierile ilegale de padure, intra in vigoare la 1 noiembrie 2020. Incepand cu aceasta data, toti cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care peste jumatate sunt noi, vor incepe sa opereze in acest sistem informatic”, a informat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.
Noua versiune a SUMAL aduce inovatii care ajuta, pe de o parte, munca de combatere a taierilor ilegale si, totodata, simplifica enorm munca lucratorilor silvici din teren. Astfel, se va putea urmari, in timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasa din punctul de incarcare pana in punctul de descarcare, devenind astfel foarte dificil sa mai apara acele escale ilegale realizate cu acelasi aviz. SUMAL 2.0 obliga si la incarcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului incarcat, pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea, in padure, a parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS inainte de a se face taierea.
O alta particularitate a sistemului este aceea ca se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara. In plus, cantitatile de aici vor fi actualizate automat de sistem.