You are currently viewing UNIVERSITATEA VALAHIA: Sărbătorind Europa prin cunoaștere reciprocă

UNIVERSITATEA VALAHIA: Sărbătorind Europa prin cunoaștere reciprocă

  • Post category:Actual

Integrarea europeană și proiectul unificării europene sunt procese istorice ce trebuie privite în această perspectivă. În primul rând, inițiativele de integrare europeană au demarat după al doilea război mondial, încurajate de lecțiile amare învățate de majoritatea europenilor după anii lungi în care și-au folosit energia și cunoașterea pentru a se ucide unii de alții. Din acest punct de vedere, integrarea europeană a urmărit mai ales să facă imposibil războiul în Europa prin punerea în comun a industriilor ce ar fi putut susține o nouă conflagrație.
Așa cum îl cunoaștem astăzi însă, proiectul unității europene a stat în centrul unui alt proces istoric de anvergură: reunificarea Estului și Vestului după căderea Cortinei de Fier. Integrarea europeană a implicat inițial doar Europa occidentală pentru ca, după 1989, țările foste comuniste să-și regăsească vocația și să-și definească viitorul tocmai în termenii alăturării la un asemenea proces.

Ce i-a chemat pe est-europeni către integrarea europeană? În același timp, întrebarea poate fi completată cu o alta: ce i-a determinat pe vest-europeni să meargă înainte pe calea integrării, depășind toate obstacolele, și angajându-se pe calea unei unificări politice și instituționale de o asemenea anvergură? Din nou, istoria ne poate oferi răspunsul. Indiferent de granițe sau de conflicte naționale, europenii au fost mereu uniți de o cultură comună, de valori și principii comune, derivate din experiențele istorice proprii, din sentimentul comunității și apartenenței pe care conflictele moderne nu l-au putut înăbuși. Cu alte cuvinte, unificarea europeană este bazată – mai mult decât pe interese economice – pe istorie și valori, acele componente care oferă soliditate demersului și care fac ca majoritatea europenilor să nu-și poată închipui viitorul în afara Uniunii Europene. În prezent însă, există numeroase provocări în calea acestui demers istoric, ridicate mai ales de populism, xenofobie, extremism.

Pentru a răspunde acestor provocări, Universitatea Valahia din Târgoviște implementează în prezent un proiect intitulat „EU for YOUth” (UE pentru tineri), alături de Asociația BeYou Târgoviște precum și de parteneri din Italia, Belgia și Slovacia, prin care încearcă să combată euroscepticismul tocmai prin popularizarea valorilor și principiilor care stau la baza integrării europene. Proiectul este adresat tinerilor, în mod special, și vizează folosirea unor metode bazate pe artă pentru a facilita dialogul intercultural și cunoașterea reciprocă.
În cadrul proiectului, a fost realizat un Manual de metode bazate pe artă, destinat cadrelor didactice, formatorilor, lucrătorilor de tineret, prin care sunt propuse o serie de metode didactice bazate pe folosirea artelor pentru a sprijini cunoașterea reciprocă și (re)descoperirea valorilor culturale care ne unesc ca europeni. Metodele selectate au fost verificate deja în practică în cadrul unor ateliere desfășurate în prima parte a acestui an în toate țările partenere și s-au bucurat de reacții pozitive din partea participanților. Instrumentele elaborate sunt accesibile și pot fi folosite în mod gratuit de către toți cei interesați.
Cu ocazia Zilei Europei, a fost lansat și un tutorial video, disponibil pe platformele de profil, ce poate fi folosit de cadre didactice și formatori pentru a înțelege mai bine cum pot fi aplicate aceste metode și cum se poate lucra mai eficient cu Manualul în cauză. Scopul final este de a transmite tinerilor mesajul că Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât birocrația de la Bruxelles și că se bazează pe o cultură și o identitate comună pe care trebuie în permanență să le (re)descoperinm, fiecare generație având potențialul de a-i oferi noi valențe și noi interpretări.

Departamentul de Istorie

 

Aici poate fi accesat tutorialul video:

https://www.youtube.com/watch?v=jAAFOvIywa8