You are currently viewing ANRE: Amenzi de aproape 15 milioane de lei pentru manipularea pieţei de energie electrică și gaze naturale

ANRE: Amenzi de aproape 15 milioane de lei pentru manipularea pieţei de energie electrică și gaze naturale

  • Post category:ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat luni, 19 septembrie, că aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 14.991.316 lei, în perioada 2019 – 2022, participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale.
”Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislaţia naţională, ANRE a înfiinţat Direcţia investigaţii având ca obiect activitatea de investigaţii pe piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale. ANRE este autoritatea competentă să desfăşoare investigaţii în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale în vederea unei bune funcţionări a pieţei angro de energie şi în deplină conformitate cu reglementările naţionale şi europene”, anunţă ANRE.
Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieţei angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantităţi de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trades.