You are currently viewing ANRE: Clientul va fi despăgubit după ce își cumpără contorul

ANRE: Clientul va fi despăgubit după ce își cumpără contorul

  • Post category:ANRE

ANRE a elaborat un proiect de ordin prin care se instituie posibilitatea celor care vor să racordeze la rețea, dar și celor care vor să devină prosumatori, de a cumpăra, pe banii lor, blocul de măsurare, urmând să primească apoi banii de la distribuitor.
Măsura are ca scop accelerarea procesului de racordare, cu efect atât asupra companiilor de distribuție, cât și asupra utilizatorilor, după cum arată ANRE în referatul de aprobare.
„Proiectul de ordin vine în sprijinul anumitor categorii de utilizatori pentru care operatorul de rețea avea obligația de a achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat.
Astfel este acordată posibilitatea utilizatorilor respectivi de a achiziționa echipamentele respective, cu respectarea specificațiilor tehnice puse la dispoziție de operatorul de rețea. Se evită astfel întârzieri ale procesului de racordare, date fiind dificultățile operatorilor de distribuție în achiziționarea contoarelor de energie electrică, dar și datorate perioadelor importante de timp aferente derulării procedurilor de achiziție”, explică ANRE beneficiile pentru client.
Distribuitorul va fi obligat să monteze blocul de măurare, fiind menținute termenele în vigoare prevăzute în contractele de racordare.
Banii sunt returnați pe baza facturii sau a altor documente în termenele prevăzute contractele de racordare.
Toți consumatorii trebuie să aibă montate astfel de contoare inteligente până la finalul anului 2028.
Cei care le-au schimbat deja, nu au plătit nicio taxă, iar cei ce le vor schimba vor plăti o parte din retul acestor contoare, 3-4 procente din valoarea lor, cost ce se vor regăsi în factura de energie electrică.
Prețul unui astfel de contor pornește de la 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro.