You are currently viewing DSVSA DAMBOVITA: Controalele efectuate la operatorii economici din alimentația publică

DSVSA DAMBOVITA: Controalele efectuate la operatorii economici din alimentația publică

  • Post category:DSVSA

Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare DSVSA Dâmbovița a dispus intensificarea controalelor oficiale atât la nivelul unităților de alimentație publică, cât și la nivelul unităților de fabricare/obținere pâine, specialități și produse de panificație, unități de vânzare cu amănuntul. Principalele aspecte vizate în cadrul acțiunilor tematice, desfășurate în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a cetățenilor, sunt reprezentate de: verificarea respectării cerințelor de igienă la nivelul spațiilor utilizate pentru depozitarea, prepararea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare, a cerințelor de igienă și sănătate privind personalul lucrător, verificarea respectării cerințelor privind materiile prime și ingredientele, produsele alimentare prelucrate, programele de autocontrol, respectiv existența procedurilor bazate pe principiile Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), trasabilitate și evitarea de practici frauduloase.

În urma controalelor efectuate au fost constatate numeroase neconformități, respectiv: folosire ustensile, utilaje și ambalaje în stare insalubră; depozitare necorespunzătoare materii prime; etichetare necorespunzătoare; încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare; manipulare necorespunzătoare produse alimentare; neîntreținere spații de depozitare și instalații.

Ca urmare a deficiențelor și neregulilor constatate, au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora și s-au aplicat un număr de 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 105.000 lei în conformitate cu H. G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare și s-a emis OSA (ordonanță de suspendare activitate) pentru o unitate de panificație DSVSA Dâmbovița supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităților specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătății publice în condiții de siguranță alimentară.

Menționăm că toate acțiunile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor se încadrează în legislația UE și în legislația specifică, fiind considerate atribuții exclusive instituțiilor competente. Pentru informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor, precum și pentru sesizări puteți apela numărul de Call – Center al ANSVSA – 0800.826.787, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie.

Director executiv,

Dr. Tolea Sandu Marius