Consiliul Concurenţei a efectuat, inspecţii inopinate la sediile companiilor Electrica şi CEZ, suspectând practici anticoncurenţiale privind blocarea migraţiei consumatorilor de la un furnizor la altul, în contextul liberalizării pieţei.
Mai mulţi furnizori de energie au depus plângeri pe această temă atât la Consiliul Concurenţei, cât şi la ANRE.
„Cele două companii sunt suspectate de faptul că ar fi blocat migrarea consumatorilor spre alţi furnizori din piaţă. Una dintre practici ar fi fost ameninţarea consumatorilor de către compania de distribuţie din grupul Electrica, respectiv CEZ, că întreruperile în alimentarea cu energie nu vor mai fi soluţionate cu prioritate dacă se mută la alt furnizor. Altă practică ar fi fost contraofertele pentru consumatorii care ar fi dorit să schimbe furnizorul”,au spus surse din sectorul energetic, potrivit Agerpres.
Prețul pentru serviciul universal poate fi cu până la 16% mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială la același furnizor afirma Consiliul Concurenței.
Diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este foarte mică, se arată într-un document al Consiliului Concurenței.