You are currently viewing NUCLEARELECTRICA: Proiectul reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești intră într-o nouă fază

NUCLEARELECTRICA: Proiectul reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești intră într-o nouă fază

  • Post category:Economic

Adunarea Generală a Acționarilor aprobă, în unanimitate, intrarea RoPower în etapa LNTP a Proiectului Nuclear. (…) Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor aprobă, în unanimitate, majorarea plafonului de finanțare care să poată fi contractat de către RoPwer Nuclear cu SNN până la valoarea de 22.000.000 USD pentru finanțarea etapei LNPT și a cheltuielilor operaționale aferente trimestrului I 2024.
Limited Notice to Proceed – LNTP este etapa va consta în pregătirea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obţinerea Licenţei de securitate nucleară pentru construcţie, reevaluarea fezabilităţii proiectului pe baza unor indicatori tehnici şi economici actualizaţi, după cum aflîm dintr-o definitie a Nuclearelectrica.
“Se estimează că prețurile proiectului din România vor fi mai mici, reflectând costurile mai mici de dezvoltare din România (amplasament deja racordat la SEN, costuri mai mici cu forța de muncă și prin implicarea furnizorilor locali etc). Sunt două contexte foarte diferite.
În calitate de acționar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România și viitor operator al centralei SMR, ne menținem încrederea în tehnologiile SMR și în beneficiile pe care acestea le aduc, în complementaritate cu reactoarele de mare capacitate și sursele regenerabile de energie. Prioritatea companiei de proiect și a investitorilor este dezvoltarea unui proiect sigur, robust, iar acest model de SMR este sigurul certificat ca atare, de către cel mai riguros reglementator al industriei globale – US NRC”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.