You are currently viewing CRISTIAN STAN: INTERVENȚIA ASUPRA RUINELOR DIN PARCUL MITROPOLIEI RESPECTĂ AVIZUL MINISTERULUI CULTURII

CRISTIAN STAN: INTERVENȚIA ASUPRA RUINELOR DIN PARCUL MITROPOLIEI RESPECTĂ AVIZUL MINISTERULUI CULTURII

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, răspunde într-o postare pe o rețea de socializare la acuzele aduse asupra reabilitării ruinelor din Parcul Mitropoliei:

„Avand in vedere discutiile generate in mediul online privind lucrarile care se desfasoara la ruinele situate in Parcul Mitropoliei, precizez ca acestea se executa cu respectarea stricta a normelor incidente in aceasta materie!

Astfel, interventiile sunt realizate de catre personal autorizat, in cadrul proiectului cu titlul “Reabilitare si modernizare Parcul Mitropoliei, Municipiul Targoviste”, proiect verificat de catre un specialist domeniul 4 inginerie – consolidare si/sau restaurare structuri istorice- numar atestat – 233S din 28.08.2006 si a fost avizat de Ministerul Culturii, conform Avizului nr. 227/M/2019.

Totodata, solutiile pentru restaurarea și conservarea ruinelor au fost stabilite in cadrul unei Expertize tehnice intocmite catre un expert atestat MCC sub nr. 87E/04.07.2006 si atestat MLPAT sub nr. 328/29.03.1993.

Aceste solutii cuprind, printre altele si executarea unui strat de MORTAR, MARTOR, hidrofob cu proprietăți de sigilare de culoare albă, în grosime de 8 cm, peste cota existentă a zidurilor ruinelor, precum si executarea, peste stratul martor de mortar, a unui strat de ZIDARIE MIXTA cu materiale asemănătoare cu cele existente pe o înălțime de 70 de cm, dacă cota zidurilor este sub 50 de cm de la CTA și de 30 de cm, dacă aceasta este mai mare de 50 de cm de la CTA.

Lucrarile se executa prin personal de specialitate atestat de catre Ministerul Culturii – Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala si sunt supravegheate de diriginte de santier atestat de catre Ministerul Culturii, Institutul National al Patrimoniului.

Pentru acest obiectiv de investitii a fost elaborat un Studiu geotehnic prin personal de specialitate vizat de catre verificator atestat conform certificatului de atestare nr. 09742/03.01.2019.

Prin urmare, respingem cu hotarare toate aceste alegatii de natura sa compromita public un proiect in plina desfasurare, care vizeaza reabilitarea parcului central al municipiului Targoviste, inclusiv restaurarea ruinelor, in contextul in care proiectul este avizat de catre Ministerul Culturii, este verificat de catre un verificator atestat de catre Ministerul Culturii, iar lucrarile se executa de catre personal atestat de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala si sunt supravegheate de catre un diriginte de santier atestat de catre Ministerul Culturii.”