You are currently viewing GUVERN: Noi măsuri de relaxare a unor restricții de la 1 august
Bucurestenii au profitat de vremea frumoasa si au iesit in numar mare la plimbare prin parcurile Capitalei, duminica, 9 mai 2021. Guvernul a initiat o dezbatere privind ridicarea mai multor restrictii ce vizau limitarea infectiilor cu virusul SARS-COV-2, incepand cu 1 iunie 2021. CRISTIAN RADU NEMA / MEDIAFAX FOTO

GUVERN: Noi măsuri de relaxare a unor restricții de la 1 august

  • Post category:GUVERN

De la 1 august vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare a unor restricții, ce vizează în special evenimentele care au loc în aer liber, dar nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, a declarat premierul Florin Cîțu.
„Nu scăpăm de mască în interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult de evenimente în aer liber. Dar ora nu se schimbă, tot ora 2,00 noaptea va rămâne. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem pe ce avem, în afară de câteva lucruri pe evenimente. Eu zic că suntem într-o situaţie foarte bună”, a declarat Florin Cîţu
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, iar România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.
„Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa.
În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare. Experţii estimează că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare.”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.