You are currently viewing GUVERN: Stagiul de cotizare la pensie nu va mai fi fix

GUVERN: Stagiul de cotizare la pensie nu va mai fi fix

  • Post category:GUVERN

Stagiul de cotizare pentru pensie nu va mai fi unul fix, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
„Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formulă în funcție de domeniu.
Nu pot să vă dau un exemplu pentru că nu știm în momentul ăsta. În asta va consta consultarea publică”, a spus ministrul.
Ministrul a explicat că în angajamentele asumate la Bruxelles este cel referitor la eliminarea stagiului de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD, deoarece acesta ar fi avut drept consecință un dezechilibru major în sistem.
„ Cei de la Comisia Europeană s-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani și legea dată de PSD în 2019, înainte de alegeri, brusc i-a apucat dragul de pensionari, scădea brusc la 25 de ani.
Cei de la Comisie și foarte mulți economiști au spus că foarte mulți oameni vor ieși brusc la pensie. Să scazi brusc stagiul înseamnă să arunci sistemul în aer. Si atunci am spus, scoatem această scădere bruscă și rămâne să găsim o formulă care să fie viabilă si sa nu dezechilibreze sistemul, a mai spus ministrul.
Noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în PPNRR.
Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității si va intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi făcută în 2022.