You are currently viewing EDUCATIE: Invitație la lectură la Școala Gimnazială „Elena Văcărescu”-București

EDUCATIE: Invitație la lectură la Școala Gimnazială „Elena Văcărescu”-București

Cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, Școala Gimnazială „Elena Văcărescu” reprezentată de domnul director profesor Andone Cristinel , împreună cu doamna profesor pentru învățământ primar Delureanu Elena Roxana, i-au îndemnat pe elevi să aducă o carte preferată, iar timp de 15 minute , elevii au citit individual din cartea preferată, urmând sa menționeze motivul pentru care fiecare a hotârăt să fie aceea cartea preferată.
La ora 10, elevii împreună cu doamna profesor au participat la conferința Universul lui Dem Demetrescu (lectura ilustrației de carte) ce a avut loc Sala Perpessicius, sediul Muzeului Național al Literaturii Române, precum și online cu clasa I A, unde a fost invitat domnul Adrian Buga.

Dem Demetrescu este unul dintre cei mai cunoscuţi ilustratori ai României, celebru în toată lumea mai ales după ce lucrările sale au fost prezentate la expoziţii în Milano, Londra şi New York. A ilustrat peste 20 de reviste pentru copii. „Licurici”, „Pogonici” şi „Luminiţa” sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute publicaţii. Diafilmele „Voinicelul”, „Capra cu trei iezi” sau „Di, căluţul meu” au colorat copilăria multor generaţii. Dem Demetrescu a devenit artistul preferat al celor mici după ce, în timpul celui de-al doilea război mondial, a realizat desenul animat „Capra cu trei iezi”.
Din munca lui Dem Demetrescu se mai păstrează aproximativ 1.000 de ilustraţii, filme şi diafilme. Artistul născut la Craiova a făcut sute de acte caritabile, pentru copiii proveniţi din familiile sărace. „Este un artist interesat de tot ce înseamnă specific naţional, primul care îmbracă în haine populare personajele sale,” precizează Adrian Buga. Dacă americanii l-au avut pe Walt Disney, românii îl au pe Dem Demetrescu. Artistul s-a născut în 1903, la Craiova şi a murit, la vârsta de 74 de ani, la Bucureşti.

Adrian Buga (n. 22 mai 1978) este istoric şi critic de artă, expert atestat al Ministerului Culturii în domeniul picturii româneşti şi autor a nenumărate cărţi. A scos la lumină artişti neştiuți şi pentru loialitatea faţă de arta românească a câştigat nu doar respectul marilor colecţionari, ci şi recunoaşterea nepreţuită a Casei Regale căreia i-a devenit consilier. Este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic. În anul 2008 pune bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.

 

După ce au ascultat conferința, elevii clasei I A au primit, din partea doamnei profesor Delureanu Elena Roxana, diplome de participare la proiectul Invitație la Lectură, pentru că fiecare dintre ei au demonstrat iubire de lectură și dorință de cunoaștere cu ocazia zilei porților deschise spre lumea magică a  cărții.
Elevii au promis astfel ca vor avea zilnic 10 minute dedicate lecturii.

Prof. Elena Roxana Delureanu