You are currently viewing Medicamentele vor putea fi cumpărate de la orice farmacie din țară, fără să mai conteze unde a fost emisă rețeta

Medicamentele vor putea fi cumpărate de la orice farmacie din țară, fără să mai conteze unde a fost emisă rețeta

Cei ce urmează un tratament pot începând cu 1 aprilie să-și cumpere medicamentele necesare din orice farmacie din țară, fără să se mai țină cont de locul în care a fost emisă rețeta, ca în prezent, potrivit unei hotărâri oficializate cu puțin timp în urmă. Totodată, prin același act normativ a fost prelungită, până la sfârșitul lunii iunie, valabilitatea pachetelor medicale actuale, care ar fi trebuit să expire la sfârșitul acestei luni.
Concret, HG 351/2021, ce a fost publicată azi în Monitorul Oficial nr. 313, stabilește, printre altele, că medicamentele vor putea fi cumpărate de către asigurați, din 1 aprilie 2021, adică de joi, de la orice farmacie din țară, indiferent de județul în care se află medicul care a emis rețeta.
Legislația actuală prevede obligația farmaciilor de a elibera medicamente prescrise doar pentru rețete eliberate de un medic care are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate, adică din aceeași regiune.
Măsura ar fi trebuit să se aplice de la 1 iulie 2018, dar autoritățile au tot amânat implementarea ei.
Totuși, vor fi și medicamente pentru care nu se va aplica nouă regulă. Mai exact, excepție vor face, de la 1 aprilie, medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripția medicală.
În același timp, HG 351/2021 stabilește că valabilitatea pachetelor medicale actuale este extinsă până la 30 iunie. E vorba despre pachetele de servicii medicale la stat cuprinse în contractul-cadru pentru anii 2018-2019, prelungirea valabilității lor dând autorităților, cel puțin teoretic, timp suficient pentru a adopta contractul-cadru pentru 2021-2022, care se află acum în faza de proiect.
Atenție! Chiar dacă a apărut în Monitorul Oficial, HG 351/2021 nu se aplică acum. Toate prevederile hotărârii vor intra în vigoare din 1 aprilie 2021.

sursa:https://www.avocatnet.ro/