You are currently viewing MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: NOI CRITERII DE CARANTINARE A LOCALITĂȚILOR

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: NOI CRITERII DE CARANTINARE A LOCALITĂȚILOR

  • Post category:Sanatate

Un ordin elaborat de Ministerul Sănătății introduce noi criterii pentru instituirea carantinei în localități.
Se va lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19.
Noul ordin introduce un punctaj, pe baza unei grile, pentru evaluarea riscului epidemiologic dintr-o localitate, în vederea instituirii carantinei zonale.
Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.
Astfel, criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori sunt:

-Numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile (>/< 10/1.000 de locuitori) -Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile (>/< 5%) -Rata de incidență cumulată în 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori) -Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staționar/ descrescător) -Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100 (>/< 50%) -Gradul de ocupare a paturilor ATI în județ (>/< 90%) -Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ (>/< 90%) Criteriile luate în calcul pentru instituirea carantinei zonale în restul zonelor sunt: -Rata de incidență cumulată în 14 zile (>/< 3 cazuri la 1.000 de locuitori) -Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile (crescător/ staționar/ descrescător) -Numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100 (>/< 50%) -Gradul de ocupare a paturilor ATI în județ (>/< 90%) -Gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ (>/< 90%)
Pentru ieșirea din carantină a unei localități este prevăzut un singur criteriu — rata de incidență sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori.