You are currently viewing Curtea Supremă de Justiție: Obligația purtării măștii în aer liber este legală

Curtea Supremă de Justiție: Obligația purtării măștii în aer liber este legală

  • Post category:JUSTITIE

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că obligativitatea purtării măștii în exterior pe teritoriul României, măsură decisă de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), este legală. Decizia este definitivă.

Judecătorii de la instanța supremă întorc astfel o decizie a Curții de Apel București care a dat dreptate unei avocate care a contestat în instanță măsura DSU luată în contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19.

Masca de protecție a devenit obligatorie în România și în spațiile deschise treptat.
La început, măsura a fost implementată la nivel local, însă din cauza creșterii alarmante a numărului de noi îmbolnăviri, aceasta a devenit obligatorie în toată țara.

În ce situații poate fi dată jos masca, în spațiile deschise:
Potrivit unei decizii din 26 octombrie a Comitetului pentru Situații de Urgență, masca de protecție poate fi dată jos de către o persoană, pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging.

“Este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU.