You are currently viewing ÎCCJ: Ion Iliescu poate fi anchetat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

ÎCCJ: Ion Iliescu poate fi anchetat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

  • Post category:JUSTITIE

Înalta Curte a decis că fostul președintele Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori în ceea ce privește Mineriada din 13-15 iunie.
”Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, este sentinţa pronunţată, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Este o parte a dosarului Mineriadei, în care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, în iunie 2007, de fostul procuror Dan Voinea pentru săvârșirea infracțiunii de „participare la omor deosebit de grav„, alături de Mihai Chițac, fost ministru de Interne, și fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andriță.
Acuzațiile au legătură cu moartea a patru persoane în timpul evenimentelor din noaptea de 13-14 iunie 1990.
În 2005, a mai fost deschisă o anchetă pentru aceste fapte, dar în 10 octombrie 2008, Parchetul General, condus la acea vreme de Laura Codruța Kovesi, a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliesc, dosarul fiind astfel clasat.
Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, au scris procurorii în rechizitoriul trimis ICCJ în 2017.