You are currently viewing MINUTUL DE ISTORIE: 8 MAI 1945- ZIUA VICTORIEI ÎN EUROPA

MINUTUL DE ISTORIE: 8 MAI 1945- ZIUA VICTORIEI ÎN EUROPA

În urmă cu 76 de ani se încheia in Europa o conflagrație ce a însângerat și a schimbat totul pe bătrânul continent.
Început în 1939, în mod oficial la 1 septembrie, prin invadarea Poloniei de catre Germania nazistă, timp de 6 ani a luat milioane de vieți sau a schimbat ireversibil altele.
Conflagratia mondiala si-a cerut obolul, astfel că numărul victimelor a depășit 70 DE MILIOANE de vieți, ceea ce a însemnat aproape 3% din întreaga populație a Globului.
-URSS-29 milioane victime din care 6 milioane militari
-POLONIA-6,3 milioane victime
-GERMANIA-5,9 milioane victime
-IUGOSLAVIA-1,66 milioane victime
-ROMANIA- 915.000 victime
„Noua ordine mondiala-Lebensraum” ( spațiu vital în germană ), „Holocaust”, sunt cuvinte apărute ca urmare a acestui război.
12 MILIOANE de oameni au căzut pradă nebuniei naziste în lagarele de exterminare, din care 1,5 MILIOANE copii.
Excese și cruzimi au fost și din partea aliaților, precum bombardarea orașelor germane, culminând cu masacrul Dresdei. Peste 2 milioane de femei cu varste intre 13-70 de ani au fost violate de către Armata Roșie .
8 MAI 1945 nu reprezintă doar victoria asupra nazismului ci și victoria omenirii asupra ideologiei barbare ce împărțea oamenii în „supra oameni- arieni” și „sub oameni-untermensch” !
Moștenirea lăsată de participanți, victime și supraviețuitori, indiferent de tabăra, ne obligă ca o asemenea Apocalipsă să nu se mai întâmple !