You are currently viewing PSIHOLOG: Ce este atacul de panica

PSIHOLOG: Ce este atacul de panica

  • Post category:PSIHOLOG

Un atac de panică este un sentiment brusc și intens de teroare, frică sau disconfort intens, fără prezența unui pericol real. Simptomele unui atac de panică apar de obicei brusc, ating maximul în decurs de 10 minute și apoi se diminueaza pana la disparitie. Cu toate acestea, unele atacuri pot dura mai mult sau pot apărea succesiv, ceea ce face dificilă determinarea momentului în care un atac se termină și altul începe .
Oricine poate experimenta un atac de panică. Acesta poate fi uneori declanșat de un eveniment specific, dar atacurile de panica pot fi, de asemenea, un simptom al tulburărilor de anxietate, cum ar fi tulburarea de panică sau agorafobia.
In timpul unui atac de panică organismul se comportă ca și cum s-ar afla în fața unui pericol iminent și se pregătește fie să lupte, fie să fugă. Ca atare inima incepe sa bata cu putere, pompează sângele catre mușchi, ritmul respirator se accelerează, pupilele se măresc, concomitent cu o dorință puternică de a scăpa din locul în care s-a declansat disconfortul. Aceste simptome sunt rezultatul inundării organismului cu așa numiții hormoni de stres. Deoarece acest proces se autoîntreține, simptomele se accentueaza și astfel apar frica de moarte sau de a innebuni. Din cauza aceasta, multe persoane apeleaza la serviciile medicale de urgenta.

Oamenii experimenteaza diferit un atac de panica, dar cele mai frecvente simptome sunt:
1. Durere sau disconfort în piept
2. Frisoane sau senzații de căldură
3. Senzație de sufocare
4. Senzație de amețeală, instabilitate, amețeală sau leșin
5. Frica de moarte
6. Teama de a pierde controlul sau de a înnebuni
7. Sentimente de derealizare sau de depersonalizare
8. Greață sau durere abdominală
9. Senzație de amorțeală sau furnicături (parestezii)
10. Palpitații sau ritm cardiac accelerat
11. Dificultăți de respirație sau senzatie de sufocare
12. Transpiraţie
13. Tremur

Cauzele exacte ale atacurilor de panică nu sunt cunoscute, dar există o serie de factori care joacă un rol in aparitia lor:
– predispozitia genetica catre anxietate si atacuri de panica
– situatii care sunt percepute ca fiind traumatizante
– stres accentuat sau acumulat in timp
– factori care tin de personalitate si temperament
– sindromul de stres post-traumatic, consumul de droguri sau depresia

Atacurile de panica nu sunt periculoase, dar sunt foarte neplacute. In cazul in care apar frecvent, de doua – trei ori pe saptamana, putem vorbi deja de tulburarea de panica.

Tratamentul pentru atacurile de panică poate implica psihoterapie, medicatie sau o combinație a acestora si este axat pe reducerea frecvenței și intensității acestor atacuri.
Terapeutul va poate ajuta sa identificati gândurile care contribuie la sentimentele de frică și anxietate și să le înlocuiti cu unele mai utile și mai realiste. Prin acest proces, veti afla că lucrurile care declanșează aceste atacuri nu sunt atât de înspăimântătoare pe cât credeati si ca le puteti face fata. De asemenea, veti invata si alte tehnici pe care le puteti utiliza, cum ar fi exercitiile de respiratie, relaxarea musculara, mindfulness, vizualizare etc. Toate acestea, in combinatie cu modificari ale stilului de viata, va vor ajuta sa gestionati mai bine atacurile de panica, care vor ajunge sa fie mai putin intense si frecvente.

Psiholog clinician – Oana Filip