You are currently viewing PSIHOLOG: Dependenta de internet-semne si simptome

PSIHOLOG: Dependenta de internet-semne si simptome

  • Post category:PSIHOLOG

Internetul a devenit o parte integranta a lumii de astazi. Lucram online, cumparam sau tinem legatura cu prietenii , ceea ce face ca aproape fiecare domeniu al vietii noastre sa fie conectat la internet.

Majoritatea persoanelor utilizeaza foarte mult internetul – vizioneaza multe videoclipuri YouTube, fac frecvent cumpărături online, se joaca sau sunt conectati la rețelele sociale, dar asta nu înseamnă că sufera de dependență de internet.

Problema apare atunci când aceste activități încep să interfereze cu viața de zi cu zi. Cele mai frecvent identificate categorii de dependență de internet includ jocuri, rețele sociale, e-mail, blogging, cumpărături online și utilizarea pornografiei.

Persoanele care sufera deja de depresie sau anxietate sunt mai predispuse catre acest tip de dependenta, deoarece adesea apeleaza la internet pentru a incerca sa isi amelioreze suferinta provocata de aceste tulburari. Folosesc internetul pentru a umple un gol, pentru a se simti mai putin singuri sau, daca sunt timizi sau au anxietate sociala, apeleaza la internet deoarece nu necesita interactiune interpersonala, primind in schimb recompense emotionale.

La fel ca orice alt comportament compulsiv (cum ar fi jocurile de noroc), petrecerea unui timp indelungat pe internet pentru cumpărături, navigare sau jocuri poate produce o eliberare de dopamină, substanța chimică a creierului asociată cu plăcerea. Acest lucru creează o experiență similară cu cea indusa de droguri, care poate fi catalizatorul dezvoltării simptomelor dependenței de internet. Aceste semne si simptome pot avea manifestari fizice, emotionale, cognitive si sociale.

Cele mai frecvente semne si simptome sunt:

1. Stari depresive
2. Incercari de ascundere a adevarului despre timpul real petrecut pe internet
3. Sentimente de vinovăție
4. Anxietate
5. Sentimente de euforie atunci când utilizați computerul
6. Incapacitatea de a prioritiza activitatile sau de a urma un program deja stabilit
7. Izolare
8. Pierderea notiunii timpului
9. Evitarea sau amanarea activitatilor, inclusiv a muncii
10. Agitaţie si iritabilitate
11. Modificări ale dispoziției
12. Sentimente de singuratate
13. Plictiseala cand e vorba de efectuarea unor sarcini de rutină
14. Scaderea capacitatii de concentrare
15. Dureri de spate
16. Sindromul de tunel carpian
17. Dureri de cap
18. Insomnie
19. Alimentatie insuficienta sau in exces (ex: nu mananca pentru a nu se indeparta de computer)
20. Igienă personală deficitara
21. Ochii uscați sau alte probleme de vedere
22. Creștere sau pierdere în greutate

La fel ca în cazul oricărui comportament care creează dependență, incapacitatea de a controla utilizarea internetului poate provoca suferinta in toate celelalte aspecte ale vietii.
Lasata netratata, dependenta de internet poate avea ca efecte pierderea locului de munca si a prietenilor, dificultati financiare, debutul altor probleme de sanatate mintala sau esec academic.

Psiholog clinician Oana Filip