You are currently viewing MINISTERUL SANATATII: Se ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în programul național de imunizare

MINISTERUL SANATATII: Se ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în programul național de imunizare

  • Post category:Sanatate

Ministerul Sănătății ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în programul naţional de imunizare, ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. Alexandru Rafila a precizat, însă, că acest ser nu se găsește prea ușor pe piața internațională.
„Pe măsură ce această solicitare și interesul pentru vaccin va rămâne, ne gândim să reintroducem în programul național de vaccinare ca și un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de față, părinții acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă și Ministerul Sănătății a făcut mari eforturi în acest sens. Este un vaccin care se găsește greu pe piață pentru că la nivel global este o foarte mare cerere. Există strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie.”, a declarat Alexandru Rafila.
Deși nu este obligatoriu, Organizația Mondială a Sănătății(OMS) recomandă vaccinul anti-HPV fetelor între 11 și 14 ani, el fiind oferit gratuit de stat pentru această categorie de vârstă, după ce părinții fac o solicitare medicului de familie.