You are currently viewing ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI: Evenimentului „Calea Luminii” se va desfășura la Târgoviște după Denia celor 12 Evanghelii, joi seară

ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI: Evenimentului „Calea Luminii” se va desfășura la Târgoviște după Denia celor 12 Evanghelii, joi seară

  • Post category:Actual

Evenimentul unic în România, dar cu reverberații internaționale, Calea Luminii este o manifestare organizată la inițiativa domnului profesor Mihai Șerbănescu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea acestei manifestări cultural-artistice dar și de la venirea pe tronul mitropoliților munteni a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon.
Atât Denia din Joia Mare, cât și Calea Luminii, reprezintă mărturia credinței noastre, a târgoviștenilor, dâmbovițenilor și chiar a multor români din toată țara care vin la Târgoviște pentru aceste evenimente, dar și modul prin care noi ne pregătim pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului.
Prin lumânările pe care le ținem aprinse în mână sau pe care le aprindem pe Calea Luminii devenim și noi părtași ai Luminii dumnezeiești, devenim fii ai Luminii sau ai Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care a spus: Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.
Țin să precizez că această manifestare are loc în legătură cu sărbătoarea Învierii Domnului, aprofundând semnificația luminii ca simbol al iubirii și al jertfei, al biruinței Binelui aspra răului, al biruinței asupra întunericului, iar Calea Luminii este și o invitație la apropiere și mai mare față de Biserica noastră strămoșească. Ea are loc în Joia Mare, când în bisericile noastre se citesc cele 12 Evanghelii, adică se rememorează pătimirea și moartea mântuitoare a Domnului Hristos pe Cruce, glorioasă jertfă din care a izvorât lumina mântuirii noastre. Să nu uitați, vă rog această semnificație religioasă foarte importantă!
Lumină, jertfă, binecuvântare, credință, iubire și comuniune sunt câteva din ideile centrale ale acestei manifestări, iar mesajul ei spiritual se referă la a face să strălucească mereu lumina credinței și a faptelor noastre bune înaintea oamenilor, pentru ca aceștia să creadă, să-și înnoiască sufletele, pentru ca tot din viețile lor să lumineze comunitatea noastră, pentru a construi împreună și aici civilizația creștină a iubirii!
Să nu uităm de asemenea, că evenimentele religioase și liturgice din Joia cea Mare se continuă cu cele din Vinerea Mare, cu Denia Prohodului Domnului și culminează cu slujba din noaptea Învierii, la care vă invităm într-un număr cât mai mare ca să primiți Lumina Învierii, adusă și anul acesta de la Ierusalim, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, care va oficia slujba Învierii pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Târgoviște.

Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu