You are currently viewing MINISTERUL MUNCII: Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice

MINISTERUL MUNCII: Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice

  • Post category:Actual

Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis că persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru acitivităţi casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.
Această noutate apărută pe piața muncii se datorează unei noi platforme online. Operaţionalizarea platformei reprezintă atingerea jalonului 397 din PNRR.
Se vor achiziționa tichete de pe platformă, cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie.
Cei plătiți astfel beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii, pentru că tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.
„Platforma accesibilă pe https://tichete.anofm.ro/ poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.
Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, explicăMinisterul Muncii.
Convenţia care este încheiată între prestator şi beneficiarul casnic în vederea prestării activităţilor, deşi nu este obligatorie forma scrisă, va stabili: – activităţile şi numărul de ore sau volumul de muncă; – faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice; – volumul de muncă zilnic, care nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.
Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani şi care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, student sau angajat. Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziţiona şi distribui propriilor angajaţi tichete pentru activităţi, transformându-i pe aceştia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.
Tichetele de activităţi casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activităţi casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet. La achiziţionarea a cel puţin 600 de tichete într-un an, angajatorii şi beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.
Printre activităţile casnice care pot fi remunerate cu tichete sunt amintite următoarele:
– aranjarea şi servirea mesei;
– curăţarea / întreţinerea piscinei;
– curăţenia/igienizarea locuinţei;
– călcatul rufelor;
– debarasarea şi spălarea vaselor;
– hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
– plimbarea animalelor de companie;
– prepararea hranei;
– plantarea pomilor/arbuştilor;
– plantarea răsadurilor;
– realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
– recoltarea fructelor şi legumelor;
– spălarea covoarelor;
– spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;
– spălarea rufelor;
– spălarea şi curăţarea autovehiculelor;
– strângerea resturilor vegetale din natură.