You are currently viewing BUCEGI: Doi turiști din Ilfov au fost sprijiniți de jandarmii montani

BUCEGI: Doi turiști din Ilfov au fost sprijiniți de jandarmii montani

COMUNICAT

Jandarmii de la Postul Montan Zănoaga au intervenit astăzi, 10 noiembrie, în urma unui apel telefonic la 112, pe un drum forestier din munții Bucegi pentru a sprijini două persoane aflate în dificultate.
Turiștii, soț și soție, în vărstă de 59, respectiv 55 de ani, din comuna Jilava, județul Ilfov, se deplasau cu autoturismul pe DJ 714 Moroeni-Peștera și intenționau să ajungă la Cascada 7 Izvoare. La un moment dat, cei doi s-au abătut de la traseu și au intrat cu mașina pe un drum forestier, pe care au mers aproximativ 4 km. După puțin timp au cerut ajutorul jandarmilor montani, deoarece nu au mai putut continua deplasarea, din cauza vegetației umede și a necunoașterii zonei.
Ajunşi la faţa locului, jandarmii de la Postul Montan Zănoaga au constatat că turiștii nu necesită acordarea măsurilor de prim-ajutor, i-au ajutat să întoarcă autovehiculul și i-au condus până la DJ 714, de unde aceștia au plecat spre Bolboci.
Totodată, jandarmii montani i-au informat pe cei doi că zona unde au intrat se află în imediata apropiere de o hrănitoare pentru animale sălbatice, iar aceasta putea reprezenta un risc major pentru siguranța și sănătatea lor, dacă urșii își făceau apariția.

Pentru prevenirea situațiilor de pericol/ accidentărilor în zona montană sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, recomandăm turiştilor care se aventurează pe munte următoarele:
– înainte de a pleca pe traseu, să vă informați asupra itinerariului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale etc.;
– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– să folosiţi numai traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;
– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;

Turiştii aflaţi în dificultate în munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă „112” sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Informare, Relații Publice şi cu Publicul