You are currently viewing MINISTERUL AGRICULTURII: Fermierii care își incendiază terenurile pierd subvențiile și vor fi sancționați

MINISTERUL AGRICULTURII: Fermierii care își incendiază terenurile pierd subvențiile și vor fi sancționați

Fermierii care își incendiază terenurile pierd subvențiile și vor fi sancționați, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
„Se încalcă legea. Vreau să vă fac o mărturisire. Marți am revenit de la Bruxelles, de la Consiliul de miniștri, și când ne apropiam de București eram deasupra teritoriului național și vedeam foarte mult fum. Nu înțelegeam ce se întâmplă cu această situație”, a spus ministrul.
Încercarea de a păcăli inspectorii agricoli, nu va funcționa.
“Cei care se dovedesc că și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislației în sensul înăspririi sancțiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declarație că a găsit miriștea incendiată sau suprafața de teren declarată la APIA e incendiată, și să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliție pentru a fi identificat făptuitorul.
Dacă ai în proprietate o suprafață de teren pe care vrei să o lucrezi și vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să și păzești această suprafață de teren.”, a mai afirmat Chesnoiu.
Incendierea miriștilor nu este o acțiune benefică pentru sol.
“Incendierea suprafeței secătuiește solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În primă fază au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de erbicidat, dar în același timp își fac singuri rău pentru că de deoparte pierd subvenția, iar pe cealaltă parte își creează probleme pentru viitoarele culturi”, a mai spus Adrian Chesnoiu.