You are currently viewing ANAF: Taxă pe proprietățile de lux

ANAF: Taxă pe proprietățile de lux

  • Post category:ANAF

Legea 296/2023, ce a apărut la finalul lunii octombrie a anului 2023, introduce în Codul Fiscal un nou titlu, stabilindu-se astfel un impozit special pe bunurile mobile și imobile de mare valoare, începând cu 1 ianuarie 2024.
Această lege va aplica un impozit special ce va viza casele și mașinile scumpe, astfel:
-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro);
-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Dacă o casă are o valoare de 700.000 de euro, impozitul va fi de 0,3% din 200.000 de euro, adică 600 de euro, care înseamnă 3.000 de lei.
În cazul unei mașini de 100.000 de euro, taxa ajunge la 75 de euro – 375 de lei. Aceasta se plătește o dată pe an, iar în cazul mașinilor doar în primii 5 ani după cumpărare.
Pentru cei care au trecut deja la predarea-acceptare a mașinii, taxa se plătește pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la acea dată.
În mod alternativ, pentru cei care vor trece în viitor la predarea-acceptarea autoturismului, taxa se datorează pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal de predare-acceptare.
Noua declarație trebuie să fie completată până pe 30 aprilie și tot până atunci trebuie plătit și impozitul.