You are currently viewing ANRE: Despăgubiri acordate pentru întreruperile de energie electrică, chiar de câteva secunde. Schimbări majore pentru consumatori

ANRE: Despăgubiri acordate pentru întreruperile de energie electrică, chiar de câteva secunde. Schimbări majore pentru consumatori

  • Post category:ANRE

Companiile de furnizare a energiei electrice vor trebui să dea despăgubiri și pentru depășirea numărului maxim de întreruperi scurte, între 3 secunde și 3 minute, ale serviciilor oferite, iar clienții își vor putea monta, pe banii loc analizoare de calitate, potrivit unui ordin aprobat de ANRE.
Cei care sună pentru a semnala probleme trebuie să fie preluați de un operator telefonic uman în cel mult 20 de minute.
S-au stabilit intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii rețelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuție, astfel:
– maximum 30 de secunde de la inițierea apelului de către utilizator până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman;
– maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman;
– maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.
Amenzile pentru nerespectarea acestui termen pot ajunge la 200.000 de lei.

Întreruperile scurte, între 3 secunde și 3 minute, intra în categoria întreruperilor care vor fi monitorizate.
Operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim de întreruperi stabilit prin standard. Pentru fiecare astfel de depășire operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel:
-înaltă tensiune: 300 RON peste 10 întreruperi pe an,
-medie tensiune: 10 RON peste 10 întreruperi pe săptămână,
-joasă tensiune: 5 RON peste 10 întreruperi pe săptămâna.

De asemenea, termenul de 90 de zile pentru racordare, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare pentru utilizatorii clienți casnici și clienți finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2500 metri, devine indicator de calitate a serviciului.
Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevăzut un cuantum al compensației de 100 RON, indiferent de nivelul de tensiune sau de categoria utilizatorului, persoana fizică/juridică.
Pentru nerespectarea prevederilor standardului de performanță, operatorul de distribuție este sancționat conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de la 10.000 RON până la 200.000 RON.