You are currently viewing CAMERA DE COMERȚ DÂMBOVIȚA: Conferința  „Evoluția protecției consumatorilor în vremuri de criză”

CAMERA DE COMERȚ DÂMBOVIȚA: Conferința „Evoluția protecției consumatorilor în vremuri de criză”

Camera de Comerț Dâmbovița în colaborare cu Camera de Comerț si Industrie a României, SCA Piperea & Asociatii, Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Valahia” din Târgoviște, au organizat in 09 noiembrie 2023, Conferința cu tema „EVOLUȚIA PROTECȚIEI CONSUMATORILOR ÎN VREMURI DE CRIZĂ”. Alături de domnul profesor Gheorg he Piperea și partenerii din cadrul „Piperea și Asociații”, avocați, specialiști în drept, ne-au onorat cu prezența și domnul Adrian Chițescu – Subprefect, doamna Laura Monica Gorghiu – Rector al Universității Valahia din Târgoviște, doamna Constanța Mătușescu – Decan al Facultății de Drept și Științe Admnistrative, domnul Valentin Calcan – Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, reprezentanți ai Comisariatului județean pentru Protecția Consumatorilor Dâmbovița, profesori din cadrul Facultății de Științe Juridice, reprezentanți ai mediului de afaceri din județ și studenți.

Temele prezentate, extrem de actuale, au fost:
– Gheorghe Piperea (𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑎𝑡𝑜𝑟) Practicile comerciale incorecte ale băncilor
-Diana Procopiescu (𝑎𝑣𝑜𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑒𝑛𝑖𝑜𝑟): Cazierul comercial și efectul de disuasiune (descurajare) și de persuasiune (încurajare). Sancțiuni și efecte negative în planul imaginii și al credibilității comercianților;
-Iulia Golgojan (𝑎𝑣𝑜𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑒𝑛𝑖𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑜𝑟𝑑𝑜𝑛𝑎𝑡𝑜𝑟) Clauzele abuzive;
-Alexandru Ratoi (𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟): Digitalizarea și protecția consumatorilor.

În cadrul conferinței s-a identificat ca necesitate esențială în mediul afacerilor, instituția „cazierului comercial”, aceasta oferind o perspectivă detaliată asupra istoricului financiar și al comportamentului unei companii. Un cazier comercial complet și precis furnizează informații despre solvabilitatea unei afaceri, comportamentul de plată, datorii, și alte aspecte relevante, oferind astfel transparență și încredere între părțile implicate într-o colaborare comercială. Dinamica și diversitatea relațiilor comerciale au impus necesitatea existenței unui document de control în care să fie trecute faptele și sancțiunile aplicate comercianților și altor profesioniști pentru a facilita procesul de cunoaștere a partenerilor de afaceri sau potențialilor parteneri de afaceri.

Cine răspunde „faptele” inteligenței artificiale? Cum și până când operează răspunderea: Ce răspundere cor avea furnizorii de servicii de platforme esențiale? Digitalizarea aduce cu sine numeroase beneficii, dar și provocări în ceea ce privește protecția consumatorilor. Odată cu creșterea comerțului electronic și a utilizării platformelor online, devine crucial să se dezvolte și să se implementeze măsuri eficiente de protecție a consumatorilor în mediul digital.
Conferința a adus în prim-plan cele mai relevante subiecte despre protecția consumatorilor, în cadrul căreia participanții au acumulat informații importante privind desfășurarea corectă și în bune condiții a activității comercianților, cu scopul de a preveni abaterile, sancțiunile și măsurile impuse de dispozițiile legale în vigoare, privind interzicerea unor practici comerciale incorecte. Specialiști în drept și reprezentanți ai industriei au oferit perspective valoroase și soluții practice pentru a face față provocărilor.

Mulţumim tuturor celor care au dat curs invitației şi s-au angrenat în dezbaterea diverselor subiecte de actualitate și a unor spețe din activitatea curentă și, nu în ultimul rând, adresăm calde mulțumiri invitaţilor nostri speciali de astăzi, care au ales, să ne fie parteneri în organizarea şi desfășurarea acestei conferinţe.

Felicitări pentru dezbaterile purtate! Numai împreună putem reuși!

Camera de Comerț Dâmbovița