You are currently viewing EXCLUSIV: COTIDIANUL „CHINDIAMEDIA.RO” SCOATE LA LUMINĂ UN VAS VECHI DE 6.000 DE ANI ÎN ȘANTIERUL ARHEOLOGIC „GEANGOEȘTI-HULĂ” (VIDEO)

EXCLUSIV: COTIDIANUL „CHINDIAMEDIA.RO” SCOATE LA LUMINĂ UN VAS VECHI DE 6.000 DE ANI ÎN ȘANTIERUL ARHEOLOGIC „GEANGOEȘTI-HULĂ” (VIDEO)

 

În premieră în județul Dâmbovița, ieri, 24.08.2021, cotidianul Chindiamedia.ro, prin redactorul-șef Cristin Adrian Petre, a oferit o mână de ajutor colegilor din Șantierul Arheologic Geangoești-Hulă, participând fizic la săpăturile desfășurate în acest șantier, dealungul întregii zile.
Șantierul face parte din seria de cercetări arheologice desfășurate și în acest an de către specialiștii Complexului Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Situl arheologic „Geangoești-Hulă”, se află situat la baza piemontului Târgoviștei, ce coboară spre albia râului Dâmbovița, lângă localitatea Geangoești, zona „Hulă”.
Acest sit arheologic a fost cercetat, de către arheolog dr. Ana Ilie, sub coordonarea directorului CNM”Curtea Domnească” Târgoviște , dr. Ovidiu Cîrstina,  în fiecare an începând cu 2015, descoperirile fiind multiple și foarte valoroase.

Vedere aeriana a Santierului Arheologic Geangoiesti-Hula

Este vorba de o așezare umană de tip tell, veche de aproximativ 6000 de ani, care prezinta șase niveluri de locuire, aparținând Culturii Gumelnița, din perioada neolitică.
Săpăturile au scos la iveală un foarte bogat material arheologic, reprezentat de vase și obiecte ceramice, unelte din silex, respectiv răzuitoare, lame și vârfuri de săgeți.
Au fost descoperite dealungul anilor și o serie de statuete ce redau personaje feminine aflate în picioare, una singură fiind redată în poziție șezândă.
Anul acesta, la colecția de statuete feminine s-au adăugat o serie de statuete masculine, descoperite în sit.

Chindiamedia.ro, a scos la suprafață, din zona de săpătură alocată de catre dr. Ana Ilie, un vas ceramic ce conținea material organic, așa cum se vede în video.
Este vorba de o cupă din ceramică,  decorată cu un brâu alveolat dispus în diagonală, pe patru șiruri, având în interior o umplutură din material organic, ce va fi trimis pentru analiza compoziției la un laborator specializat.
Ne bucurăm că noi, Chindiamedia.ro, cotidianul dâmbovițean ce promovează constant în paginile sale istoria și cultura acestei țări, a putut fi de folos arheologilor din Șantierul Arheologic Geangoești-Hulă, nu doar „cu pana”, ci și cu fapta!
Vom sprijini prin publicația noastră toate activitățile CNM „CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIȘTE, ca și până acum și vom reveni în fiecare an în șantierele arheologice dâmbovițene.

Prof. Petre Cristin Adrian