You are currently viewing DSP DÂMBOVIȚA :  „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

DSP DÂMBOVIȚA : „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

  • Post category:DSP

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa organizează, în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” Cu acest prilej, la nivel județean, se vor organiza evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.
Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.
Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.
1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani. A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc.
Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.
Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa