You are currently viewing PERSONALUL ABILITAT SĂ APLICE AMENZI PENTRU NERESPECTAREA MĂSURILOR COVID

PERSONALUL ABILITAT SĂ APLICE AMENZI PENTRU NERESPECTAREA MĂSURILOR COVID

Pentru nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, urmatoarele categorii de personal POT APLICA AMENZI:

-agenții și ofițerii de poliție, subofițerii si ofițerii de jandarmi, polițistii locali ( conform art. 67, alin. 2, lit. C) din Legea 55/2020) ;
-personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și subofițerii și ofițerii de pompieri și protecție civilă ;
-personalul direcțiilor de sănătate publică .

SANCȚIUNI :
– Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu se sancționează cu amendă de la 1000 la 5 000 lei .

-Nerespectarea interdicțiilor de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise se sancționează cu amendă de la 3000 la 15 000 lei .

-Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor se sancționează cu amenda de la 500 la 2500 lei .

– Nerspectarea obligației de purtarea a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori se sancționează cu amenda de la 500 la 2500 lei.

Conform art. 69, alin. 1 din Legea 55/2020 se poate achita jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator în termen de 15 zile.