You are currently viewing ECONOMIE: După 1 iulie se vor scumpi gazele, electricitatea și lemnele de foc

ECONOMIE: După 1 iulie se vor scumpi gazele, electricitatea și lemnele de foc

  • Post category:Economic

Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetrice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.
Astfel, Asociația Energia Inteligentă arată într-un studiu că sărăcia energetica va crește după 1 iulie 2021, în urma majorării prețului gazelor naturale, energiei electrice, energie termice și lemnelor de foc.
Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor propii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH, arată pentru următorul an o creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%, o creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%, o creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50% și o creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.
Asociația Energia Inteligentă le recomandă consumatorilor de gaze și electricitate să-și aleagă oferte de pe comparatorul de preț care se gasește pe site-ul ANRE.