You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” decernat în 1922 prefectului județului Dâmbovița

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” decernat în 1922 prefectului județului Dâmbovița

  • Post category:Editorial

În urma intervenirii Ministerului de Interne, cu ocazia Încoronării Suveranilor României și urmare a raportului lui G. Mârzescu, ministrul ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 51.072 din decembrie 1922, regele Ferdinand I a semnat în București, la 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.799 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 248/1922), prin care acorda lui Tolea Grigore, prefectul județului Dâmbovița, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea decorației și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București.

Ordinul „Coroana României”, instituit în 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Potrivit Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României”: „este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu, având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe cifra regelui. În mijlocul crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb, împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află coroana regală, de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembrie 1877), iar pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus: PRIN NOI ÎNȘINE, iar în partea de jos: 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului).

Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală: 10 MAI (data încoronării) și împrejur, pe cercul de smalț alb: 1866 – 1877 – 1881 (datele respective ale suirii pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, este de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Diametrul crucii este de 60 mm pentru Comandori. Panglica este moarată, de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, dunga lată de 8 mm la Comandori. Panglica la Comandori este lată de 45 mm și de o lungime egală cu periferia gâtului”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.