You are currently viewing A.E.P.: Cetăţenii români nu pot vota în ţară, la alegerile din 9 iunie, cu paşaportul simplu turistic

A.E.P.: Cetăţenii români nu pot vota în ţară, la alegerile din 9 iunie, cu paşaportul simplu turistic

  • Post category:general

La alegerile din 9 iunie, cetăţenii pot vota numai în baza unui document eliberat de statul român, menţionând că trebuie făcută distincţia între alegerile din ţară şi cele din străinătate.
„În ţară, paleta este destul de lărguţă, mă refer la cărţi de identitate, cărţi de identitate electronice, cărţi provizorii de identitate, paşaport diplomatic, paşaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar elevii de la şcolile militare pot să voteze şi pe baza carnetului de serviciu.
Aşadar, cetăţenii nu pot vota în ţară cu paşaportul simplu turistic, ci doar cu cartea de identitate sau alt document echivalent.
In străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în străinătate şi acest lucru poate fi făcut şi în funcţie de ţara gazdă.
Sau au reşedinţa acolo sau sunt cetăţeni români, pot să voteze cu o carte de identitate care diferă de la ţară la ţară. MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo”, a arătat președintele Autorității Electorale Permanent, Toni Greblă.