You are currently viewing ECONOMIC: PRETUL GAZELOR SCADE IN EUROPA
Gaze

ECONOMIC: PRETUL GAZELOR SCADE IN EUROPA

  • Post category:general

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export, transmite principalul furnizor la nivel mondial, de știri și informații financiare, Bloomberg.
La bursa de la Amsterdam, cotaţiile de referinţă la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut vineri cu 8,2%, până la 116 euro pentru un Megawatt-oră, adică mai puţin de jumătate faţă de maximumul istoric atins luni.
Europa este acum „în siguranță” cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă, în ciuda îngrijorărilor legate de livrările din Rusia, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rusia a anunţat joi o interdicţie la export pentru aproximativ 200 de produse, după ce economia rusă a fost afectată de sancţiuni ca urmare a invadării Ucrainei. Însă Moscova nu a limitat vânzările de energie şi materii prime, cea mai mare contribuţie a Rusiei la comerţul mondial. Interdicţia se aplică până la finele acestui an.
Acest anunţ a liniştit pieţele cu privire la o posibilă limitare a livrărilor de gaze spre Europa. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, fiind responsabilă pentru 40% din importurile blocului comunitar.
Datele furnizate de operatorii de reţea arată că vineri exporturile de gaze naturale ruseşti prin Ucraina continuă în mod normal.