You are currently viewing GUVERN: De la 1 aprilie se vor plafona și compensa prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an

GUVERN: De la 1 aprilie se vor plafona și compensa prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an

  • Post category:general

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere UE ca toate fondurile europene necheltuite din precedentele bugete multianuale UE să meargă în măsuri de sprijin pentru economie. Premierul a mai spus că guvernul va adopta în această săptămână plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze pentru un an, începând din luna aprilie.
”România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești.
Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației.
La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie”, a declarat Nicolae Ciucă.
Șeful guvernului a anunțat că toți consumatorii casnici vor plăti pentru un consum de până la 100 de kw pe lună prețul de 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.
La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.
Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, cu TVA inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, cu TVA inclus.
Premierul a subliniat din nou faptul că statul este pregătit să intervină, în cazul apariției unor probleme și că nu există probleme de aprovizionare în România.
”Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică.
Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol.”, a subliniat Nicolae Ciucă.