Din nefericire, în România, statisticile spun că aproximativ 70 de mii de oameni mor anual în incidente sau accidente în urma cărora, dacă li s-ar fi acordat primul ajutor, aceștia ar fi avut o șansă la viață.
Ce înseamnă „prim ajutor”?
O definiție simplă ar fi: ajutorul oferit unei persoane bolnave sau rănite până când un tratament medical complet este aplicat.
Tu știi să acorzi primul ajutor? Știi ce să faci în cazul în care cineva se prăbușește lângă tine în autobuz sau in magazin?
Dacă copilul tău suferă un accident minor în timp ce se joacă sau se îneacă la masă, stii ce ai de făcut?
Ai participat vreodată la un curs de instruire sau un training profesional?
Dacă la toate aceste întrebări răspunsul este NU, atunci clar este cazul să iei atitudine!
Recomandat ar fi să iei parte la un curs susținut de către o persoană calificată în domeniul oferirii ajutorului de urgență.
Însă, chiar și fără a participa la un curs, ne putem auto educa. Dorința de cunoaștere, implicit aceea de a ajuta, ar trebui să ne împingă la o luare de poziție. Nu trebuie neapărat să fii medic sau să ai o pregătire medicală, ci ai nevoie de conștiință și ceva spirit civic ca să înțelegi că a salva o viață sau a ameliora o suferință este o datorie morală la urma urmei.
În Europa, sunt țări în care peste 80% din populația acestora au pregătirea necesară pentru acordarea primului ajutor in situații critice.
În aceste țări se acordă o importanță majoră educării și implicării copiilor, staff-ului și în general a publicului larg.
Educarea comunității joacă un rol cheie, primordial in societate.
În România, Crucea Rosie, Serviciul de Ambulanta, SMURD, ARISU și alte organizații oferă cursuri de prim ajutor gratuit sau contra cost (costul aproximav este de 150 RON).
https://crucearosie.ro/cursuri-2/cursuri-de-prim-ajutor
În esență, acest articol are ca și scop sensibilizarea publicului, în ideea de a înțelege că fiecare dintre noi am putea fi în orice moment în situația în care am avea nevoie de ajutor.
Trebuie știut că în țara noastră, din secunda in care s-a efectuat apelul la 112 și până la sosirea echipajului Serviciului de Ambulanță, trec in medie intre 5 și 15 minute, spun datele oferite de către oficiali.
Pentru mediul rural timpul de așteptare este considerabil mai mare.
Dacă ni se spune că unei persoane aflate în stop cardio-respirator îi scad șansele de supravietuire, după primele două minute, cu 10% la fiecare minut, atunci putem trage concluzia că lipsa de reacție este impardonabilă.
Avem nevoie să înțelegem că orice ajutor oferit, indiferent cât de neînsemnat ni s-ar părea, reprezintă mai mult decât lipsa oricarui ajutor!
Aplicarea unei simple manevre de resuscitare (CPR) poate salva o viață!
Ai curajul sa faci ceva! Sa reacționezi!
În concluzie, indiferent că alegi să participi la un curs de prim ajutor plătit din propriul buzunar, că îți „constrângi” șeful să-ți faciliteze unul, că te auto instruiești folosind cărți sau manuale de specialitate, internetul sau pe cei cu pregătire medicală de lângă tine, ești pe drumul cel bun!
Dacă ești capabil sa recunoști semne și simptome specifice unei traume, afecțiuni sau boli și să acționezi măcar în sensul ameliorării lor, ești cu un pas înaintea indiferenței.
Indiferența ucide!
În articolele următoare vom incerca să abordăm, clar și concis, tehnicile de prim ajutor folosite în cazul fiecărei urgențe.
Dacă Regina Maria a României, în timpul primului Război Mondial, a putut îmbrăca uniforma de infirmieră și a putut lucra ca voluntar în spitalele din spatele frontului, cu siguranță cu toții putem face efortul să învațăm noțiuni simple de prim ajutor și să le folosim pentru a oferi o șansă la viață cuiva!
Miki Vasile-Trained First Aider UK
.