Este septembrie. Mijloc de septembrie. Deşi este incă destul de cald, mai sunt câţiva paşi până la toamna adevărată. Când ne vom strânge „pe lângă casă” şi vom uita terasele şi berea rece.
Bine, bine dar are şi frigul bucuriile lui. O şuetă cu un prieten, la un pahar de vin, nu-i de lepădat ! Deloc !
Deci, moare Măria Sa Berea ! Trăiască Măria Sa, Vinul !
Alb, roşu, rose, liniştit ca amintirea sau spumant vioi, vinul este o bucurie,
N-am să vă împoi capul cu explicaţii plictisitor/savante şi mai ales aiuristice, (cât să vă miraţi ce cultă sunt eu în cap) dar aş vrea să vă dau, mai în glumă, mai în serios, câteva sugestii sau răspunsuri la întrebări pe care mai mult ca sigur că vi le-aţi pus, privind licoarea din pahar.
Care-i cel mai bun vin?
Cel mai bun vin e ăla care-ţi place! Poa’ să vină j’de mii de specialişti şi să spună o sută de poveşti ! Fiecare dintre noi avem o memorie olfactiv gustativă proprie si analizăm vinul în funcţie de ea !!!
Cum să mă feresc de vinul fabricat din pastile?
Uitaţi gogomănia asta ! Nu există aşa ceva ! Există vinuri contrafăcute din apă, alcool, zahar şi arome ! Dar din pastile? Niciodată ! În ciuda legendelor care circulă.
Cum deosebesc un vin corect de un fake?
Uitaţi-vă pe etichetă Dacă apare cuvântul vin, e ok. Dacă scrie ca e „produs alcoolic fabricat din” si e ambalat „la pet”…. alegerea vă aparţine!!!
Care este preţul unui vin corect (nu spectaculos)?
E bine ca, de la raft, să nu cumpăraţi un vin sub 15 lei. Intre 15 şi 20 lei puteţi achiziţiona vinuri bune.
În ceea ce priveşte vinul Premium, v-aş sugera să-l comandaţi de pe site-ul producătorului, unde găsiţi şi toate explicatiile despre vinul căutat. (majoritatea au şi secţiunea „Shop”) Sau, il puteţi achiziţiona de la magazinele de vin, specializate.
De ce? Pentru că este vorba de depozitare şi transport. În magazinele obişnuite, marketuri, sticlele de vin sunt păstrate „în picioare” şi expuse la trei factori, mari, de risc: lumină, căldură, trepidaţie.
Şi, dacă tot dai o căruţă de bani pe un vin pe care-l vrei „de top”, măcar să ai siguranţa păstrării si transportului in condiţii optime .
Vinul Rose se obţine din amestecul vinului alb cu cel roşu?
Niciodată. Vinul Rose se obţine din struguri „negri”, in urma unui procedeu de fabricaţie specific
De ce e bine să se lase vinul la aerisit?
Pentru că nici un pachet de biscuţi sau alt produs alimentar nu poate mirosi excelent in momentul în care e desfăcut !
În funcţie de vin, şi, mai ales de vechimea lui, e bine să-l lăsaţi la aerisit intre câteva minute şi 24 de ore !!!
Cam atât, deocamdată !
Adriana Aldea