UNIVERSITATEA VALAHIA: Combaterea euroscepticismului în rândul tinerilor

  • Post category:general

Ascensiunea mișcărilor populiste și extremiste în Europa în ultimii ani, stimulată de contextul reprezentat de pandemia de coronavirus, reprezintă în mod cert o amenințare la adresa viitorului Uniunii Europene.
Coeziunea în jurul acelorași valori și principii democratice poate fi pusă sub semnul întrebării de răspunsuri și atitudini ce distorsionează adevărul, oferind soluții simpliste ce nu pot funcționa în realitate, bazate pe realități greșit înțelese, pe jumătăți de adevăruri și concluzii neargumentate.
Tinerii sunt în mod special vulnerabili în fața unor asemenea manifestări, sondaje recente la nivelul Uniunii Europene indicând faptul că o mică parte dintre aceștia manifestă preocupare și interes pentru problematici europene, pentru politicile implementate de Uniunea Europeană și pentru viitorul comunității.

Plecând de la asemenea premise, Asociația Be You Târgoviște în parteneriat cu Universitatea Valahia din Târgoviște au luat inițiativa de a implementa un proiect dedicat în mod special combaterii euroscepticismului în rândul tinerilor și promovării unei culturi a implicării civice, alături de o serie de parteneri din străinătate.
Proiectul derulat prin programul Erasmus + are titlul „EU for YOUth” și urmărește să atragă tinerii în mod special către abordarea problematicilor europene prin folosirea metodelor bazate pe artă. Abordarea este inovatoare în natura sa și are un potențial major în stimularea interesului în rândul tinerilor pentru că artele (desen, fotografie etc.) depășesc prin natura lor barierele lingvistice și culturale și deci pot crea punți între tineri provenind din țări diferite, cu tradiții și mentalități diferite.

Parteneri în proiect sunt Asociația Youthfully Yours din Slovacia, Alphabet Formation din Belgia, Terra di Tutti din Italia, alături de Universitatea din Florența. Partenerii își propun să dezvolte un manual și micromodule de învățare folosind metode bazate pe artă pentru a aborda problematici europene și pentru a contribui la combaterea euroscepticismului, aceste materiale putând fi folosite ulterior de școli și ONG-uri în lucrul cu tinerii.