Cartea electronică de identitate, de dimensiunile unui card bancar, va putea stoca și semnătura digitală

Cartea electronică de identitate, de dimensiunile unui card bancar, va putea stoca și semnătura digitală

  • Post category:GUVERN

Guvernul a adoptat miercuri, 10 martie 2021, o Hotărâre care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în aceeași zi că “noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.
Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală.
Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.”a spus Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.