Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență anti-speculă ce îi dă executivului posibilitatea să adopte, în situații de criză, prevăzute de lege, o hotărâre de Guvern în care să precizeze o serie de produse sau servicii de risc.
Prin această ordonanță Guvernul poate să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianților sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii în situații excepţionale precum mobilizarea forţelor armate, starea de urgenţă, stare de război, stare de alertă și alte stări de criză stabilite prin lege.
Hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile și nu este aplicabilă preţului produselor alimentare de acum.
„Această ordonanță de urgență este, practic, un cadru în baza căruia Guvernul României urmează să intervină în situațiile în care identifică produse esențiale ale căror prețuri cresc nejustificat sau sunt măsuri de distorsionare a pieței, care necesită intervenții ulterioare. ANAF desemenea are un rol în acest proces prin identificare acestor distorsiuni ale pieței și care urmează după aceea să colaboreze cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului atunci când consumatorii finali sunt afectați sau cu Consiliul Concurenței prin punerea la dispoziție a informațiilor necesare care ne vor ajuta în finalizarea unor astfel de demersuri,” a declarat Ministrul Economiei, Florin Spătaru.