You are currently viewing Cererile de ajutor pentru încălzirea locuinței se depun până pe 15 octombrie

Cererile de ajutor pentru încălzirea locuinței se depun până pe 15 octombrie

  • Post category:GUVERN

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi cerut, în fiecare an, până la jumătatea lunii octombrie. Prin depunerea unei cereri până la acest termen, cei cu venituri mici, care nu pot acoperi integral costurilor pe care le au cu asigurarea căldurii acasă, în timpul sezonului rece, pot cere bani de la primăria localității în care stau. Chiar dacă sezonul rece din acest an ar fi trebuit să fie ultimul în care ajutorul de încălzire se dă în baza regulilor actuale, autoritățile au decis să amâne introducerea noilor reguli pentru sezonul rece 2022-2023.
Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011 este cea care reglementează acum ajutorul pentru încălzirea locuinței. Cel puțin teoretic, ajutorul de încălzire se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2021-2022.
Asta deoarece, din 1 aprilie 2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Altfel spus, suplimentul pentru locuire va înlocui ajutorul pentru încălzirea locuinței.
Așadar, persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece, doar că banii se vor cere în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2022-2023. Concret, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”.
Ajutorul va putea fi solicitat în continuare de la primărie. Totodată, rămâne valabil și termenul anual de depunere a dosarului pentru obținerea acestui ajutor: 15 octombrie. Totuși, va apărea o schimbare în cazul ajutorului pentru combustibili solizi/ petrolieri, în acest caz, termenul fiind data de 15 septembrie (cu începere din 2022).
Notă: Venitul minim de incluziune, despre care se pot afla mai multe informații de aici, trebuia să se aplice din 2018, însă a fost amânat de nu mai puțin de trei ori – întâi pentru 2019, apoi pentru 2021 și, în cele din urmă, pentru 2022.
Actualele reguli mai sunt valabile doar pentru acest an.
Așa cum stabilesc regulile actuale, ajutorul pentru încălzirea locuinței se cere la primăria localității în care stau solicitanții, până la 15 octombrie 2021. Banii se cer personal sau, dacă solicitantul stă la bloc, prin intermediul asociației de proprietari.
Persoanele cu venituri mici, care nu pot acoperi integral costul încălzirii locuinței și care pot cere ajutorul de stat, sunt persoanele singure sau familiile. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece, adică perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2021 și martie 2022.
Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire, respectiv sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii. Vorbim aici, mai exact, despre acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri.
Pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Spre finalul lui 2020, pragul de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzire a fost majorat la 800 de lei.
Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea acoperită de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei.
Chiar dacă cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie 2021, acestea pot fi depuse și ulterior. Totuși, în aceste cazuri, ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.

Sursa: avocatnet.ro