You are currently viewing GUVERN: Vor fi îngheţate angajările la stat și cheltuielile ministerelor vor fi reduse

GUVERN: Vor fi îngheţate angajările la stat și cheltuielile ministerelor vor fi reduse

  • Post category:GUVERN

Ministerul Finanțelor se pregătește să reducă cheltuielile bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul veniturilor la buget sub aşteptări în primul trimestru al acestui an, a spus ministrul Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a precizat că nu vor fi tăieri de cheltuieli la investiții sau de la pachetul social și economic și că nu vor crește taxele.
Printre măsurile discutate se află reducerea numărului de membri din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat şi reducerea valorii indemnizaţiilor de şedinţă, pentru ca guvernul să se încadreze în deficitul bugetar.
„Am avut o analiză asupra primului trimestru și decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale. Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economic”, a declarat Adrian Câciu.
Pe listă este blocarea din nou a angajărilor la stat, dar şi introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite, astfel că instituțiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.
Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţă că ar trebui eliminate toate acele bonusuri de lungă durată din sectorul bugetar, iar toate ministerele şi celelalte instituții ar trebui să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajaţi care, pe lângă salariu, primesc şi pensie de la stat.