You are currently viewing MINISTERUL DE FINANTE: Plafonarea contribuțiilor la Sănătate vine la pachet cu alte măsuri

MINISTERUL DE FINANTE: Plafonarea contribuțiilor la Sănătate vine la pachet cu alte măsuri

  • Post category:GUVERN

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, face precizări despre plafonarea contribuțiilor la Sănătate: „Vine la pachet cu alte măsuri”.
Stabilirea unui plafon pentru contribuțiile la Sănătate este un scenariu de lucru care ar putea fi implementat alături de alte reforme ale sistemului fiscal prevăzute în PNRR și ar compensa într-o oarecare măsură eliminarea unor scutiri din prezent, cum sunt cele pentru IT-iști și construcții.
„Lucrurile astea nu se întâmplă acum. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp. Se va aplica pentru toți și va compensa într-o oarecare măsură eliminarea scutirilor pentru anumite domenii, cum ar fi IT, cercetare și chiar construcți.
Trebuie să existe echitate și la salarii mici, și la salarii mari.
Plafonul la contribuțiile de sănătate a existat până în 2017, când PSDragnea l-a desființat. Asta a condus la migrarea contractelor de muncă spre microîntreprinderi. Nu vom lua nicio decizie înainte să avem o discuție cu toți factorii implicați. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp.
Astfel de măsuri au un orizont de timp pentru implementare de câțiva ani, vor fi aplicate doar în urma dialogului cu patronatele și sindicatele, nu de pe o zi pe alta, și în mod cert fără să afecteze finanțarea sistemului public de sănătate, o prioritate a Guvernului mai ales în perioada de pandemie”, a spus Dan Vîlceanu.
„Cât despre sistemul de sănătate, va rămâne finanțat adecvat, mai ales în contextul pandemiei actuale. Nu ar trebui nici măcar să existe discuții în privința aceasta. Nicidecum nu se pune problema să venim cu măsuri care să subfinanțeze sistemul de sănătate”, a mai spus ministrul.