You are currently viewing Ministrul Sănătății: “În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”

Ministrul Sănătății: “În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”

  • Post category:GUVERN

Vlad Voiculescu a precizat că va fi modificat ordinul comun semnat alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru introducerea prevederii conform căreia elevii nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică și sport care se desfășoară în aer liber și cu menținerea distanțării.
Ministerul Sănătății a menținut, însă, obligativitatea purtării măștilor la orele de educație fizică și sport care se desfășoară în sala de sport:

„Pe tema ore de sport – cu sau fără mască, recomandările Ministerului Sănătății sunt două:

1. Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.

2. Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca, iar argumentele pentru această recomandare pot fi împărțite în trei categorii – și v-aș ruga să citiți până la final înainte să vă formați propria părere:

1.CONTEXT NAȚIONAL
a) Avem incidența în creștere a cazurilor de infectări la nivel național;

b) Avem de asemenea o creștere a cazurilor pozitive SARV-CoV-2 în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate. Las aici câteva cifre:

În 23 februarie – 1 martie 2021 s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;

c) Avem de asemenea o creștere a numărului de tulpini UK cu rată de transmitere și contagiozitate crescută la copii;

2. CONTEXT SPECIFIC
Multe săli de sport nu se pot aerisi cum trebuie, asta în condițiile în care în timpul efortului fizic crește semnificativ nivelului de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, deci implicit riscul de transmitere;

3. REGULI EPIDEMIOLOGICE
Mai mult, în condițiile nepurtării măștii la ora de sport în spații închise, dacă un singur copil sau profesor este depistat pozitiv, toți ceilalți vor trebui să se izoleze! Ori asta ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare.”