You are currently viewing MAI: Proiect pentru înmatricularea și radierea autovehiculelor online

MAI: Proiect pentru înmatricularea și radierea autovehiculelor online

  • Post category:MAI

Un proiect de ordonanță de urgență lansat în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne transpune operațiunile legate de vânzarea, înmatricularea sau radierea din circulație a vehiculelor și în online, prin intermediul unei platforme informatice.
Platforma va putea fi folosită și pentru declararea la organul fiscal a dobândirii sau înstrăinării autovehiculelor.
Proiectul mai prevede eliminarea actualei obligații a autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietarii de vehicule în cartea de identitate a vehiculului. Astfel, operațiunile din domeniul înmatriculării vehiculelor se vor putea face integral online, fără a fi necesară depunerea documentului în original.
”Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicației ghișeul.ro și a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetățeanului o viață mai ușoară, o relație directă cu instituțiile statului, servicii ușor accesibile și transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
La elaborarea acestui act normativ, am colaborat excelent cu Ministerul Afacerilor Interne. Le mulțumesc și colegilor din Ministerul Finanțelor, respectiv din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care au făcut parte din grupul de lucru, împreună cu experții MCID-ADR.
După adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România.
Un stat digitalizat este un stat mai prietenos cu cetățeanul, iar digitalizarea înseamnă dezvoltare și creșterea calității vieții pentru toți românii.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării inovării și digitalizării.