You are currently viewing MApN: Știre falsă despre înființarea unei baze militare a SUA în Delta Dunării

MApN: Știre falsă despre înființarea unei baze militare a SUA în Delta Dunării

  • Post category:MApN

Ministerul Apărării Naţionale transmite că există o ştire falsă care acreditează ideea că Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării.
Autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat „Black Sea Security Act of 2022”, depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înfiinţarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării. Înfiinţarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA şi ar fi fost acceptată, în secret, de România. Acest scenariu fantezist este prezentat ca o realitate, speculaţiile fiind grefate peste discuţiile purtate în prezent în spaţiul public în legătură cu situaţia canalului Bâstroe.
„Această încercare de manipulare a opiniei şi percepţiei publice se aliniază narativelor alarmiste şi panicarde răspândite cu o frecvenţă crescută în ultima vreme în spaţiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situaţiei generate de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi posibilele implicaţii asupra ţărilor din regiune.
Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informaţii reale şi amestecarea lor cu speculaţii şi minciuni care să «susţină» falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situaţia reală”, transmite MApN.