You are currently viewing PARLAMENT: Persoanele care suferă de dizabilități ireversibile primesc certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată

PARLAMENT: Persoanele care suferă de dizabilități ireversibile primesc certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată

  • Post category:Parlament

Persoanele cu handicap ireversibil vor beneficia de certificate de handicap cu valabilitate nelimitată și nu vor mai trebui să se prezinte la reevaluări periodice pentru eliberarea acestor documente.
Proiectul prevede modificarea alineatului 1 al articolului 87 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în vederea clarificării obligațiilor comisiei de evaluare:
„Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționare și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentare acestora la reevaluările periodice”.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat.
„Este vorba de persoane cu deficiențe funcționale sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare. De multe ori, în practica de zi cu zi, comisiile nu aplică și în mod unitar cadrul legal care prevede ca permanent termenul de valabilitate al acestor certificate. Vom vota pentru ca aceste situații să nu se mai repete, să eliminăm această problemă din viața unor persoane greu încercate. Până la urmă, este vorba de respectul și compasiunea pe care trebuie să le avem unii față de alții”, spune Claudiu Mureșan, membru al Comisiei de Sănătate din Senat.