You are currently viewing PARLAMENT: Proiectul pentru recunoașterea vechimii PFA a fost adoptat de Parlament

PARLAMENT: Proiectul pentru recunoașterea vechimii PFA a fost adoptat de Parlament

  • Post category:Parlament

Persoanelor fizice autorizate le va fi recunoscută perioada în care au desfăşurat activităţi ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate, după ce proiectul de lege depus de deputatul USR Beniamin Todosiu şi senatorul USR Andrei Postică a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.
Pentru ca cetăţenii care au muncit ca PFA să poată beneficia de această măsură reparatorie mai este nevoie doar de promulgarea legii de către preşedinte.
Va fi considerată vechime în muncă şi, după caz, vechime în perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
Proiectul completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
„Iniţiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit să candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-şi demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii şi mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat şi activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată şi vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat”, a declarat deputatul USR Beniamin Todosiu, conform sursei citate.